Reisinformatie is te duur en te veel ‘one size fits all’, vindt Stefan de Konink van openOV. “Vervoerders hebben de reiziger bij reisinformatie niet centraal staan.”
Voor Stefan de Konink is het simpel. Informatie die al is betaald met publieke middelen moet openbaar toegankelijk zijn. Of het nu om de gegevens gaat van het Kadaster, de Kamer van Koophandel of het openbaar vervoer. Bedrijven die een publieke dienst leveren en vaak ook nog in handen zijn van de overheid, moeten geen monopolie krijgen op het gebruik van de informatie over die dienst. “Dan krijg je slechte producten.”
Tijdens zijn lange studie kunstmatige intelligentie begon De Konink zijn strijd voor open data bij OpenGeo, waar hij inmiddels voorzitter is. Hij is het gezicht van openOV, het onderdeel van die stichting dat ijvert voor betere reisinformatie. Als student ergerde De Konink zich eraan dat hij van vervoerders geen informatie kreeg over de precieze locatie van haltes, die hij nodig had voor een kaartsysteem. Hij werd doorverwezen naar 9292, dat hem alleen tegen forse betaling de data wilde geven. “Als je dan ook nog eens een keer niet op tijd bent voor een begrafenis omdat de reisinformatie van 9292 niet klopt…