NS berust in verlies concessie Limburg

dinsdag 28 april 2015
timer 4 min

NS aanvaardt dat dochter Abellio de onlangs gewonnen ov-concessie Limburg mogelijk weer kwijtraakt na ‘ernstige onregelmatigheden’ door dochterbedrijf Qbuzz.

NS heeft vandaag twee bestuurders van dochter Qbuzz op non-actief gezet: algemeen directeur Annemarie Zuidberg-Tabak en financieel directeur Marc Miedema. Oprichter Leon Struijk had in februari al afscheid genomen als directeur van Qbuzz. Hij verliest zijn contract als adviseur bij het bedrijf. Gebleken is dat het drietal van René de Beer, de voormalige concessiedirecteur van Veolia in Limburg, vertrouwelijke informatie heeft gekregen voor de bieding op de concessie Limburg. Qbuzz bereidde namens Abellio Nederland de bieding voor.

De Beer had het niet meer naar zijn zin bij Veolia en wilde graag overstappen naar Qbuzz. Nog tijdens zijn dienstverband bij Veolia verstrekte hij gevraagd en ongevraagd concurrentiegevoelige gegevens aan Qbuzz. Na zijn ontslag bij Veolia per 1 mei 2014 had De Beer nog een concurrentiebeding van een jaar. Om dat te omzeilen is hij in overleg met Qbuzz een jaar lang ondergebracht bij een softwarebedrijf. Qbuzz betaalde de rekening van ruim twee ton. Per 1 mei 2015 zou hij regiodirecteur van Qbuzz worden met als standplaats Amersfoort. Dat contract is nu ontbonden door NS.

Annemarie Zuidberg zei vanmiddag tegen RTL Z dat de Veolia-directeur zijn werkzaamheden heeft verricht met goedkeuring van NS. “De afdeling juridische zaken heeft zijn inzet beoordeeld en ook de hoogste leiding van NS was op de hoogte.” NS stelde een integriteitsonderzoek in nadat enkele e-mails van Qbuzz-medewerkers waren opgedoken. NS-topman Timo Huges zou Zuidberg hebben geïnstrueerd wat zij mocht zeggen tegen de externe onderzoekscommissie. “Tachtig procent van de waarheid is ook de waarheid”, zou Huges haar hebben voorgehouden.

Tegen het NOS-journaal zei Huges dat hij op de hoogte was van het idee om iemand van de concurrentie aan te trekken, maar hij ontkent te hebben geweten dat dat op een oneerlijke manier gebeurde. In een verklaring zegt NS ‘geschokt’ te zijn door de uitkomsten van het onderzoek. Het bedrijf noemt de onregelmatigheden ‘volstrekt onaanvaardbaar, verwerpelijk en tegenstrijdig aan de cultuur waar NS voor staat’.

Abellio Limburg won op 10 maart de trein-busconcessie van Limburg die loopt van 2016 tot 2031. Veolia bracht een niet geldig bod uit en Arriva werd met een veel hogere aanbieding tweede. Veolia eiste vandaag dat de aanbesteding wordt overgedaan. En als de provincie daar niet op ingaat stapt het bedrijf naar de rechter.

Een eventueel besluit van de provincie Limburg om Abellio Limburg uit te sluiten van de aanbesteding zal door NS ‘volledig worden gerespecteerd’. “NS betreurt de gang van zaken bij Qbuzz en biedt excuses aan, in het bijzonder aan de provincie Limburg en Veolia.”

Gedeputeerde Patrick van der Broeck is ‘teleurgesteld, verbijsterd en volslagen verrast’. “Dit is heel zorgelijk. We gaan ons nu beraden op de ontstane situatie en wat onze vervolgstappen zijn. Het is niet in het belang van de reiziger in Limburg om daar nu al op vooruit te lopen. Onze juristen gaan dit nu verder analyseren.“

NS heeft melding gemaakt van haar bevindingen bij het Openbaar Ministerie en de Autoriteit Consument en Markt.

Minister Dijsselbloem is al minister van Financiën verantwoordelijk voor staatsdeelnemingen. Hij vindt dat het onderzoek een onthutsend beeld schetst van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en andere betrokken medewerkers. De minister vindt dat de NS-directie adequaat heeft gereageerd.

Ook de Tweede Kamer is verbolgen. Volgens VVD-Kamerlid De Vries had NS kennelijk niet voldoende greep op Qbuzz. Woordvoerder Hoogland van de PvdA zegt dat de onderste steen boven moet. CDA-Kamerlid De Rouwe wil dat NS in Nederland meer concurrentie krijgt op het spoor. Van D66-Kamerlid Van Veldhoven mag NS pas weer meedoen aan aanbestedingen als het bedrijf weer controle heeft over zijn dochterondernemingen.

Foto boven: Annemarie Zuidberg geeft commentaar aan de NOS.

Poppenkast!
En nu is de politiek ook weer eens verbaasd??
Geef liever toe dat die hele privatisering en aanbesteding van ons OV een geldverslindend fiasco is en nodig moet stoppen!

Ik ben het dus roerend met je eens R.Hordijk

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »