De deadline is meer dan een jaar verstreken, maar het lijkt er nu toch echt van te gaan komen: TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, wordt een coöperatie waarin alle vervoerders participeren. Ook komt er waarschijnlijk weer een nieuwe branchevereniging.
TLS wordt nu echt een coöperatie
Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) had bij de start de ambitie om TLS voor 1 juni 2014 om te vormen tot een coöperatie om zo tot een betere overlegstructuur te komen tussen de vervoerders. Bronnen dichtbij het overleg melden dat het vooral Arriva was die over de streep getrokken moest worden. "Private partijen hebben zich altijd de underdog gevoeld", aldus een van de bronnen. Arriva houdt de kaken stijf op elkaar.
Nu is OV-chipkaartconsortium TLS van de stadsvervoerders GVB, HTM en RET en van NS dat een meerderheidsbelang heeft. NOVB-voorzitter Eric Janse de Jonge is blij dat het er nu eindelijk op lijkt dat alle vervoerders met elkaar rond tafel gaan zitten om kwesties zoals het in- en uitchecken per vervoerder, inzage in data en het verrekenen van kortingen definitief op te lossen.
Ook spreken de vervoerders weer over de oprichting van een nieuwe branchevereniging. De vorige branchevereniging, Mobis, klapte eind 2008 uit elkaar. Arriva, Connexxion, Veolia en Syntus gingen verder onder de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN). Het is een langgekoesterde wens van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) om de ov-bedrijven ook weer te verenigen.
Directeur Ad Toet wil meer abstractere doelen om zo problemen met tegengestelde belangen met de andere KNV-poten (Taxi, Touringcar en Goederenvervoer), zoals die in het verleden wel eens ontstonden, te voorkomen. Toet: "De afgelopen tijd is er alleen maar gesproken over hoe de koek verdeeld moet worden, in plaats van hem groter te maken. De tendens is nu duidelijk anders."
Meer artikelen met dit thema
Gemeenten bepalen zelf inzet boetegeld EBS
8 jul om 16:35 uurDe gemeenten in Zaanstreek-Waterland mogen zelf bepalen hoe zij boetegeld, opgelegd aan vervoerder EBS,…
Kwaliteit ov-knooppunten holt achteruit door financiële tekorten
7 jul om 10:38 uurNiet alleen de reizigers zullen de impact van bezuinigingen voelen — ook de kwaliteit van de ov-infrastructuur…
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Eerste ‘Buitenpoort’ van Nederland bij station Bussum Zuid
24 jun om 09:22 uurOp 18 juni was de officiële opening van de eerste Buitenpoort in Nederland op station Bussum Zuid. Een…
KiM: bij flexvervoer is meer aandacht nodig voor de reiziger
10 jun om 11:23 uurDe invoering van flexvervoer leidt lang niet altijd tot betere bereikbaarheid. Dat blijkt uit het rapport '…
Ov-sector luidt noodklok tegen bezuinigingen
6 jun om 14:25 uurOp dinsdag 10 juni om 08.45 uur klinkt er in de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag een ongebruikelijk…
Westelijke entreetunnel Amsterdam CS na twee jaar hinder weer open
2 jun om 11:17 uurDe vernieuwde westelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal is in gebruik genomen. Na bijna twee jaar van…
Middelengebruik op de werkvloer: nieuwe handreiking helpt vervoersbedrijven
26 mei om 13:52 uurUit onderzoek van TNO en het Trimbos-instituut blijkt dat middelengebruik –…
Reactie toevoegen