Rotterdam wil tram door de Maastunnel

dinsdag 16 februari 2016
timer 3 min

Om het aantal auto’s in de binnenstad van Rotterdam te kunnen halveren, zijn er tramlijnen nodig door de Maastunnel en over de Willemsbrug. Dat stelt de gemeente in het Stedelijk Verkeersplan Rotterdam 2016–2030+.

Door de Maastunnel (tussen Noord en Zuid) rijden nu alleen auto’s en de kronkelende buslijn 44. Auto’s verstikken vervolgens de ’s Gravendijkwal, de traverse met veel verkeerslichten richting Rotterdam Centraal. “Een nieuwe snelle ov-verbinding door de Maastunnel (van Hart van Zuid naar Rotterdam Centraal) is zeer kansrijk en zou tegelijkertijd een impuls geven aan het ontlasten van de autoroute Maastunnel–’s Gravendijkwal.” Dat staat in het Stedelijk Verkeersplan Rotterdam van D66-wethouder Pex Langenberg (mobiliteit en duurzaamheid) en bureau Goudappel Coffeng. Concreet betekent dat: twee stroken voor een nieuwe, verbindende tramlijn Zuidplein–Centraal en nog maar één rijstrook per richting voor de auto. Rotterdam-Zuid krijgt dan een veel snellere ov-verbinding met het Erasmus Medisch Centrum.

De rode lijn geeft de nieuwe tramlijnen aan door de Maastunnel en over de Willemsbrug. De rode lijn geeft de nieuwe tramlijnen aan door de Maastunnel en over de Willemsbrug.

Ook leven er plannen voor een extra noord-zuidtram: niet over de Erasmusbrug – waar nu al de tramlijnen 12, 20, 23 en 25 rijden – maar over de Willemsbrug, van Rotterdam Centraal naar station Rotterdam Zuid. Op die brug rijden nu de kronkelende buslijnen 32 en 47.

Verder wil Rotterdam studeren op twee nieuwe oeververbindingen voor de metro: aan de westkant (van station Schiedam Centrum via metro- en tramstation Marconiplein en het nieuwe woon- en werkgebied Stadshavens naar het ontwikkelingsgebied Waalhaven Oost en Zuid) en aan de oostkant van de stad (van metrostation Slinge via station Stadion bij De Kuip naar metro- en busstation Kralingse Zoom en op bestaand tracé naar Alexander).

Om het autoverkeer te kunnen beperken, wil Rotterdam bovendien de noord-zuidmetro vaker laten rijden. “Als gevolg van ontwikkelingen in de automatisering, kan verdubbeling van de frequentie hier een oplossing bieden”, aldus het plan. De Rotterdamse noord-zuidmetro is al vanaf de bouw eind jaren zestig voorbereid op automatisch en dus hoogfrequent rijden.

Andere ideeën uit de stedelijke nota: meer (collectief) bedrijfsvervoer naar werkgebieden, meer huurlocaties van OV-fiets bij metrostations en meer ov over water. In 2011 liet Rotterdam nog het idee varen voor een StadsFerry met 7 schepen en 15 aanlegsteigers langs de Maas tussen Krimpen aan den IJssel en Vlaardingen. Die ferry zou onrendabel zijn met een kostendekking van hooguit 20 procent.

[embed]http://www.youtube.com/watch?v=t2zAckuduCo&feature=youtu.be[/embed]

 

De maastunnel gaat straks ruim een jaar dicht, had direct een mooi moment geweest om als je dit echt wil uit te voeren. Maar om eerlijk te zijn verwacht ik dat er de komende tien jaar geen tram door de maastunnel gaat komen. En alhoewel ik zelf zeer dichtbij de Maastunnel woon en een sneltram door de maastunnel voor mij persoonlijk erg handig zou zijn, denk ik dat de tram teveel kost en te weinig oplevert. Dan zou ik eerder de bestaande buslijn willen versnellen en in frequentie willen verhogen.

Misschien eens kijken bij de buren. In Berlijn rijdt er een metro/trein in een cirkel om de stad, met 4 overstapstations naar andere metroverbindingen. Zou in Rotterdam ook mogelijk zijn als men de ruit als uitgangspunt neemt en vandaar uit gaat verbinden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »