FlixBus is snel en goedkoop. Hij kachelt lekker over de snelweg en kost belachelijk weinig. Alleen jammer van die lage frequentie.
FlixBus: non-stop en spotgoedkoop
De FlixBus van Nijmegen naar Rotterdam Lombardijen staat inmiddels keurig in de reisadviezen van 9292. Informatie over boekingen en tarieven ontbreekt. Bij de concurrerende reisplanner Go About staat FlixBus niet in de reisadviezen, maar kun je wel op een knop klikken: “Goedkoper + sneller vanaf Nijmegen reizen? Boek FlixBus online.” Dan doen we. Het aantal ritten ligt laag: driemaal daags innemen. Zo’n frequentie past meer bij internationale buslijnen dan bij binnenlandse intercitybussen. Een kaartje kost 5 euro, belachelijk weinig. We kiezen de rit van dinsdagochtend 8.15 uur. De trein is in de ochtendspits vier keer zo duur. In het begin stuntte FlixBus met kaartjes van 1 euro. De verwachting is dat een rit 9,50 euro gaat kosten. Aan benzine ben je dan nog steeds luttele euro’s meer kwijt.
De reistijd is óók concurrerend: 7 minuten langzamer dan de auto. De trein doet er een dik half uur langer over, inclusief twee overstappen in Breda en Rotterdam. Alleen overstappen in Breda kan ook, dan komt er 12 minuten bij.
FlixBus bevestigt de reservering met een Engelstalige e-mail. Er staat een praktisch plattegrondje op van de vertrekomgeving. Departure from ÖPNV bus stop “Tunnelweg”, direction “Keizer Karelplein”. Wat de Duitse afkorting ÖPNV betekent, moet je maar net weten. Verder: “Please be at the bus stop 15 minutes prior to departure.” Da’s vervelend, want die 15 minuten moet je eigenlijk bij de reistijd optellen. Een trein kun je inspringen totdat de conducteur fluit, tot 15 seconden voor vertrek.
Klokslag acht sta ik braaf bij de aangegeven bushalte. Achter de abri van vervoerder Breng hangt een groen halteschild met logo en naam van FlixBus. Daaronder in A3-formaat een bord met “jouw bestemmingen van Nijmegen” naar Antwerpen, Berlijn, Brussel, Bremen, Mönchengladbach en Hannover. Geen Rotterdam.
En geen medereizigers. Ook geen FlixBus. Sta ik hier wel goed? Vertrekt mijn bus niet boven, op de parallelweg? Daar staat een Duitse bus, naar Kleef. De gezochte FlixBus ontbreekt ook op het scherm met actuele vertrektijden. Het voelt allemaal als op een buitenlands busstation: meestal komt het wel goed, maar zeker weet je het niet.
Groen plakkaat
Om 8.18 uur arriveert de bus, een witte VDL-touringcar van Kras Reizen met een barst in de voorruit. Achter die voorruit een groen plakkaat met FlixBus. Op het dashboard een groen bord: Verbinding 825 naar Rotterdam Zuidplein via Rotterdam Lombardijen. De chauffeur checkt de QR-code op het e-ticket met z’n smartphone. Vier minuten te laat weg. Dat kwartier eerder is dus overbodig, meer iets voor verre lijnen met veel bagage.
Ik ben de enige passagier. Dat komt sporadisch voor, weet de chauffeur. Tegen het weekend loopt het aantal passagiers op, tot 20 per rit. Zo’n aantal levert FlixBus nu 100 euro op. Dat kan niet uit. Deze rit kost grofweg 150 euro: 25 voor afschrijving, 30 voor diesel, 40 voor de chauffeur en 55 voor banden, onderhoud en verzekering. Hier moet geld bij. De lijn Rotterdam–’s-Hertogenbosch is al gesneuveld wegens gebrek aan belangstelling.
Lage frequentie
We draaien de A15 op. De reistijd is gebaseerd op 90 kilometer per uur op de snelweg. In de praktijk rijdt de FlixBus bijna permanent 100. In touringcars die 100 mogen, is het dragen van gordels verplicht. Buschauffeurs wijzen je daar nooit op. Deze chauffeur draagt zelf ook geen gordel. Het verkeer stroomt vlot door. Eigenlijk rijdt de FlixBus achter de files aan.
Als er geen passagiers voor Rotterdam Lombardijen zijn, rijdt de chauffeur linea recta door naar metro- en busstation Zuidplein. Dat scheelt weer een paar minuten. Hij hoeft niet bang te zijn dat hij reizigers vergeet op te pikken. De stadsrit van Lombardijen naar Zuidplein kun je niet boeken. Om 9.41 uur arriveren we, een minuutje te laat.
De rit is prima bevallen. De bus kachelt lekker door. Non-stop en spotgoedkoop. Maar waarom ben ik de enige passagier in deze Flixtaxi? Onbekend maakt onbemind. Het duurt een paar jaar voordat iedereen zo’n nieuwe lijn ontdekt. De lage frequentie speelt ook mee, elke twee uur zou beter zijn. Verder zijn subcentra als Lombardijen en Zuidplein minder grote magneten dan echte centra als Rotterdam Beurs, Blaak of Centraal. Ja, het begin van iets moois is er. En nee, van FlixBus hoeft NS nog lang niet bang te worden.
Nijmegen–Lombardijen | auto | FlixBus | NS-trein |
afstand | 108 km | 108 km | 140 km |
reistijd | 1.18 uur | 1.25 uur | 1.52 uur |
verbinding | non-stop | non-stop | overstap |
variabele kosten | 12,03 euro | 5,00 euro | 20,00 euro |
frequentie | onbeperkt | 3 per dag | 4 per uur |
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
Latere start elektrische bussen Roosendaal vanwege netcongestie
9 dec om 12:37 uurBij de start van de nieuwe concessie in West-Brabant komende zomer zullen de bussen in en rond Roosendaal nog…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Speciaal onderwijs, reguliere bus
11 nov om 15:49 uurLeerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak met een taxibusje naar school en…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Het duurt een paar jaar voordat iedereen zo’n nieuwe lijn ontdekt. Maar Rdam- Den Bosch is al opgeheven. Hoe lang is e adem van Flixbus?
Ingediend door FrisoMetz op zo, 10/04/2016 - 08:27
Reactie toevoegen