Ombouw Kamperlijn met 3 opdrachtgevers

Ombouw Kamperlijn met 3 opdrachtgevers

door in rubriek decentraal, regionaal spoor
Reacties uitgeschakeld voor Ombouw Kamperlijn met 3 opdrachtgevers

In de zomer van 2017 gaat de spoorlijn Zwolle–Kampen twaalf weken lang uit dienst voor een grondige upgrade. Door slim plannen blijft de overlast beperkt. Maar met drie opdrachtgevers is het project buitengewoon complex.

Het Kamperlijntje, zoals het spoor ook wel genoemd wordt, stond op het wensenlijstje bij veel partijen. De provincie kreeg de spoorlijn in handen. Nadat er tot twee keer toe was geprobeerd om er een tram op te laten rijden – beide aanbestedingen voor het tramvervoer mislukten – ging Overijssel over op plan B: elektrificatie en een klassieke spooraanbesteding in combinatie met de spoorlijn Zwolle–Enschede, die tussen Zwolle en Wierden ook onder de draad wordt gebracht.

Halte Zwolle Stadshagen

De toekomstige halte Stadshagen

De gemeente Zwolle wist te bedingen dat er een halte aan de lijn zou komen in de Vinex-wijk Stadshagen en gaf daartoe de opdracht, in combinatie met een nieuwe verkeerstunnel onder het station door. Iets dichter naar station Zwolle neemt de gemeente daarbij nog eens een van de belangrijke invalswegen naar het centrum op de schop. Daarom moet de overgang in de Veerallee ook aangepast worden en wordt dit meegenomen in het werk. Deze met overwegbomen beveiligde kruising is een van de breedste van Nederland.

U moet ingelogd zijn om dit artikel te kunnen lezen. Login

Lees ook