NS wil bussen op frituurvet laten rijden

woensdag 21 september 2016
timer 2 min

Alle treinvervangende bussen rijden vanaf januari 2018 op plantaardige vetten. Dat wordt de inzet van NS bij de aanbesteding van het busvervoer volgend jaar.

In samenwerking met de twee huidige uitvoerders van het vervangend busvervoer, Jan de Wit en Munckhof, heeft NS een proef gedaan met bussen die reden op biobrandstof van afgewerkt frituurvet. Het verbruik bleek even hoog als bij gewone diesel en de brandstof had geen negatief effect op (de prestaties van) de motor. Ook de chauffeurs merkten geen verschil.

Voor de proef tankten zeven bussen van Volvo, Scania en VDL 100 procent Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Deze biobrandstof wordt gemaakt van afvalvetten, maar voor de proef gebruikte GoodFuels enkel frituurvet. De bussen – met motoren die varieerden van Euro-3 tot Euro-6 – reden in vijf maanden in totaal 130.000 kilometer op HVO.

Windenergie
De treinen van NS rijden vanaf volgend jaar al volledig op windenergie van Eneco. Het verduurzamen van de treinvervangende bussen was een van de maatregelen uit de CO2-visie van de spoorsector. De ambitie van NS is om het reizen per bus bij werkzaamheden en calamiteiten klimaatneutraal te maken. En HVO geldt als klimaatneutrale brandstof.

Inzet van elektrische bussen of waterstofbussen ligt niet voor de hand. In geval van verstoringen op het spoor moeten de bussen namelijk snel ter plaatse zijn. Dan is er geen tijd om eerst batterijen op te laden of elders waterstof te tanken. Elektrische bussen zijn over de volledige levensduur bovendien nog steeds duurder en de actieradius is beperkt.

Tankfaciliteiten
Jan de Wit verzorgt momenteel het vervangend busvervoer in de noordwestelijke helft van Nederland en Munckhof in de zuidoostelijke helft. De inzet van de bussen varieert sterk. Daarom schakelen de twee bedrijven onderaannemers uit de omgeving in. Om te kunnen rijden op HVO moeten er aparte tankfaciliteiten komen. En de biobrandstof is ook duurder dan fossiele diesel.

NS noemt de proef geslaagd en concludeert dat het in de aanbesteding niet het onmogelijke vraagt aan de markt. “De bussen kunnen nu al zonder technische aanpassingen klimaatneutraal rijden.” Ondanks de hogere kosten laten De Wit en Munckhof zich positief uit over de biobrandstof in onderstaand filmpje.

[embed]https://youtu.be/2Qf0pA1AKQU[/embed]

Heeft de Nederlandse spoorwegen een apart kabeltje ?
Alle stroom komt via het zelfde netwerk.
Dus hoe word je als consument belazert.het gvb doet het zelfde met trams.het is namelijk niet te controleren waar de stroom vandaan komt.

Ik heb een heftige allergie voor zonnebloemen en de olie daarvan. Als jullie dit gaan uitstoten op grote schaal met werkzaamheden in mijn gebied. Ik woon pal naast een groot treinstation. Ik wil niet een week met migraine en kotsen op bed liggen als jullie dit project uitvoeren. Ik weet dat ik bij lange na niet de enige ben die allergisch is voor één van de populaire plantaardige frituuroliën. Raapzaadolie is de meest veelvoorkomende. Hoe willen jullie dit probleem oplossen? Jullie bussen zijn mogelijk zeer tot last tot de directe gezondheid van mensen om jullie bussen heen. (jaja, ik weet het, diesel uitstoot is erg slecht maar daar lig je over het algemeen niet een dag op bed van, wat met allergiën wel het geval kan zijn.)

Hoe kom je aan mee frituurvet? Door de prijzen van een frietjes bij Smullers lager te maken! NS-Vastgoed moet gewon de huren van de verkoopruimtes omlaag doen. Kosten gaan voor de baat, zullen we maar zeggen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
NS wil bussen op frituurvet laten rijden

Nederland, 20 aug 2010. Tijdelijke buitendienst stelling traject Ede Arnhem. Treinreizigers die van Utrecht naar Arnhem willen, moeten nu uitstappen op station Ede-Wageningen en daar de bus nemen naar Arnhem. Bij station Arnhem staan ook bussen voor de reizigers die door willen naar Nijmegen. De overlast lijkt mee te vallen, NS heeft veel ondersteunend personeel ingezet. Het is wel een mega-operatie. Bij station Ede Wageningen de pendelbusen te fotograferen en de servicemedewerkers die mensen de weg wijzen. Verder zijn op de grond gele voetstappen afgebeeld en vlaggetjes, die van het station naar de bussen voeren. Waar de touringcars het station uitrijden, staan verkeersregelaars in gele hesjes om de bussen voor te laten gaan. Ook leuk voor de foto. Ê Op station Arnhem is het misschien leuk om bij de plaatsen waar de pendelbussen staan (aan Sonsbeekzijde en aan de kant van het Luxortheater) in- en uitstappende mensen te fotograferen. En natuurlijk het noodstation zelf - met alle trappen. Op perron 4 leggen ze nu de laatste hand aan de eersteÊnieuwe overkapping. Kun je dichtbij komen. Ê De bouwput waar ze bezig zijn met het vernieuwen van de sporen en de dive under is prachtig te fotograferen vanaf de Oranjebrug. Aan beide zijden zie je precies wat ze allemaal aan het doen zijn en zie je bouwmensen, bulldozers, gravers en een hele stoet mensen die daar staat de kijken naar de werkzaamheden. (ProRail gaat er volgende week een ijscokar neerzetten). Ê COPYRIGHT Chris Pennarts. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
-
descriptionArtikel

Van Hool schrapt 1100 banen

12 mrt om 09:21 uur

Van Hool stopt met de productie van bussen in Vlaanderen. Het bedrijf heeft het zelf over een 'strategische…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flixbus noteert recordwinst over 2023

29 feb om 15:29 uur

Flix - het moederbedrijf van FlixBus - vervoerde in 2023 maar liefst 81 miljoen reizigers per bus of trein. Dat…

Lees verder »