Syntus sleept concessie Almere binnen

dinsdag 27 september 2016
timer 3 min

Syntus mag vanaf december 2017 voor tien jaar het busvervoer in Almere verzorgen. Dat is zojuist bekend geworden. Syntus won de concessie ten koste van EBS, Connexxion en Arriva.

 

Almere is met bijna 200.000 inwoners de achtste stad van Nederland en de grootste stad waar Syntus straks haar kerngebied heeft. Veel details over hoe het vervoer er straks uit gaat zien geeft de vervoerder nog niet prijs, aangezien er nog een wettelijke bezwaarperiode van zes weken is.

allGo
Opdrachtgever gemeente Almere is openhartiger. Syntus bood meer vervoer dan het college van B&W had verwacht. De Keolis-dochter heeft voor Almere een 'vernieuwend' BRT-concept (Bus Rapid Transit) geboden. Netwerk, dienstregeling, voertuig, halte, infrastructuur, communicatie en beleving van de reiziger vormen samen één geheel onder de naam allGo. In de streek blijft de merknaam R-net en voor de nacht heeft Syntus nightFlo bedacht. Het BRT-concept is ‘vanzelfsprekend, vraaggericht en hoogfrequent’.

Overstappen
Syntus gaat in de stad iets meer vervoer aanbieden, de streekdienst blijft nagenoeg gelijk. Het lijnennet in stad en streek gaat er anders uitzien. Voor de meeste reizigers pakt dat gunstig uit. Anderen gaan er op achteruit. Vooral in het streekvervoer moeten reizigers vaker overstappen op bus, metro of trein. Syntus zet nieuwe Euro-6-bussen in. En een aantal elektrische bussen in Almere.

Derde winst op rij
De winst van Almere is de derde op rij voor Syntus, dat op dit moment actief is op de Veluwe, Midden-Overijssel en Twente. De omzet stijgt de komende tijd al flink met het winnen van de Overijsselse spoorlijnen en de concessie Provincie Utrecht. Deze twee concessies zijn beide nog wel onderwerp van discussie.

In Utrecht gaat Connexxion naar de rechter, omdat de vervoerder vindt dat Syntus niet conform bestek heeft geboden. Connexxion verloor overigens in juni nog een kort geding van de gemeente Almere over een niet kloppende personeelslijst. In Overijssel is Syntus al maanden in overleg met NS over de samenloop op het hoofdrailnet tussen Wierden en Enschede.

Lees ook: Syntus ligt op koers voor groei

Syntus voerde eind vorig jaar al anderhalve week reizigersonderzoek uit in Almere om beter inzicht te krijgen in de beweegredenen van reizigers. De vervoerder wilde toen vooral weten waarom mensen toch met hun auto in de file aansluiten, terwijl er ook vlotte verbindingen naar bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam-Zuidoost bestaan. Het onderzoek was bedoeld als aanvulling op de MIPOV-rapportage.

Merknaam
De concessie Almere is de laatste concessie die onder Syntus-vlag werd gewonnen en uitgevoerd. Vanaf komend jaar zal de merknaam van moederbedrijf Keolis steeds meer de boventoon gaan voeren. De naam Syntus verdwijnt pas in 2032, met het aflopen van de concessie op de Overijsselse spoorlijnen.

Met heel veel interesse heb ik de internet site van AV bekeken.
Ik zie hier dat het de overheid en de gemeenten er alles aangelegen is om de regio Amsterdam bereikbaar te houden.
Er wordt zelfs 200 miljoen Euro uitgegeven aan het verbeteren van de infrastructuur.
De Amsterdamse wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) geeft zelfs aan dat er een gezamenlijke ambitie van Rijk en regio is om de kwaliteit van de deur-tot-deurreis te versterken.
Daarom begrijpen ik en een 100 tal mede passagiers van buslijn 216 het dan ook niet waarom deze spits bus niet meer is opgenomen in de aanbesteding 2018 en dus gaat vervallen.
Deze bus voldoet al meer dan 30 jaar precies aan de ideeën en plannen die nu worden uitgevoerd.
Buslijn 216 s nu al meer dan 30 jaar de enige rechtstreekse lijn tussen Almere en Schiphol-oost en rijdt goed bezet deze route, twee keer in de ochtend spits en twee keer in de avond spits.
De passagiers worden op een redelijke loop afstand van hun woning in Almere opgepikt waarna de bus via Muiden P&R, Amstelveen (busstation en KLM hoofdkantoor) naar het technische areaal op Schiphol-oost gaat. Op Schiphol-oost rijdt de bus langs de hangaars.
's Avonds wordt deze route in omgekeerde volgorde weer gereden.
De rest van de dag wordt de bus voor andere doeleinde gebruikt zoals schoolvervoer pendeldiensten, seizoen lijn dienst enz. Dit is dus efficiënt gebruik maken van de bus (on demand)
De reistijd bedraagt gemiddeld 50-60 minuten (woning-werkplek). Dit wordt mede behaald door het gedogen van de bus op de vluchtstrook.
Wanneer deze buslijn gaat verdwijnen en het openbaarvervoer in Almere en Amsterdam door de nieuwe aanbesteding 2018 gaat wijzigen blijft voor de 216 passagiers de volgende opties om naar hun werk te komen.
A. De Trein
De nadelen van deze optie zijn:
1. In plaats van één bus abonnement zullen er twee bus- en één trein abonnement moet worden aangeschaft. Gezien de trein relatief duur is geeft dit al een koste verhoging van minimaal 250%.
2. Gezien er op Schiphol een hoge frequent buslijn wordt aangelegd gaat de bus (193) die ook op het technische areaal rijdt verdwijnen. De hoge frequent lijn rijdt over de Fokkerweg langs het areaal en krijgt ter hoogte van Schiphol-oost maar twee haltes. Via een tourniquet kan toegang tot het areaal worden verkregen. Dit houdt een aanzienlijke verlenging van de loopafstand tot de werk plek in.
3. De trein rijdt niet altijd erg betrouwbaar (ervaring van college die met de trein komen)
4. De trein is in de spits op de route Almere Schiphol overvol.
5. Langere reistijd.

B. Met de bus
De nadelen van deze optie zijn:
1. Er moet minimaal op 3 en in het slechtste geval op 5 bussen worden overgestapt. Om op de zelfde locatie te komen. Vijf bussen als men in de noord kant van Almere woont. In Almere zijn namelijk de streekbussen onevenredig verdeeld. Er rijden aan de zuid kant 5 en aan de noordkant 0 streekbussen.
2. Op Schiphol krijgt men te maken met het zelfde probleem als item 2 van het reizen met de trein.
3. Duurder busabonnement nodig.
4. Veel langere reistijd met kans op missen van overstap.
De enige optie die dan overblijft, is weer in de auto te stappen. Dit is ook een zeer dure oplossing, maar wel de enige om de reistijd nog enigszins redelijk te houden mits er geen files staan.
Het is toch vreemd dat de personen die al jaren graag met de bus naar het werk gaan en dit op een redelijke wijze willen blijven doen, juist op deze manier uit het openbaarvervoer gejaagd worden.

Alle opties stroken niet met de wens van de overheid om het openbaarvervoer te stimuleren en het gebruik van de auto te ontmoedigen. Ook gaat de kwaliteit van de deur-tot-deurreis met sprongen achteruit.
Ik citeer hieronder een paar delen van de site
Citaat: “Om deze opgave aan te kunnen pakken, is een methode ontwikkeld gericht op het reizen van deur tot deur die bijdraagt aan het optimaal gebruik van wegen en openbaar vervoer. Dit betekent dat maatregelen gericht moeten zijn op de hele reis en niet alleen op het interstedelijke deel, zoals autosnelwegen en spoorlijnen”.
Opmerking: In de nieuwe aanbesteding wordt het oppikken en uitventen in Almere en Schiphol-oost alleen maar slechter dus worden hier de doelstellingen niet behaald.
Citaat::” De methode helpt reizigers om op een slimme manier te reizen”.
Opmerking: Dit slimme reizen wordt al ruim 30 jaar door de 216 uitgevoerd. En zou nog slimmer en efficiënter worden met de busbanen die nu worden aangelegd.
Citaat:”Uit het onderzoek is gebleken dat reizigers in de Metropoolregio de beleving (schoon, veilig, zitplaats, comfort) van een reis net zo belangrijk vinden als een zo snel mogelijke reis en een reis die volgens plan verloopt”.
Opmerking: Dit wordt door de 216 geborgd er wordt met maar één bus van deur tot deur gereisd.
Bij het bestuderen van de nieuwe OV kaart van Almere krijgen we al snel het gevoel dat de NS hier een grote invloed op heeft gehad. De streekbussen worden zo ver mogelijk van een station gehouden terwijl elke stadsbus op een station begint en eindigt. Maar er gaan geen treinen naar Schipjol-oost, Amstelveen of naar Muiden P&R.
Het bovenstaande geld niet alleen voor de passagiers van de 216 maar ook voor vele die met de 153 en 155 reizen. Er worden door deze nieuwe plannen vele honderden inwoners van Almere gedupeerd. Wie nu met een streekbus rechtstreeks naar werk rijdt moet in het nieuwe plan allerlei alternatieven gaan verzinnen. Dus werkt het plan voor verbetering niet.

Het voorgaande verhaal over de 216 klopt. Eerder hadden we ook nog de 215. Daarmee heb ik ca 20 jaar gereisd van almere muziekwijk naar amstelveen. Deze lijn werd opgeheven en ik moest met 216 gaan reizen. Overstappen om de 216 te pakken en erg drukke bus. Ik moest regelmatig staan en dat is niet gewenst in een bus die op de snelweg rijdt. Dus met de trein gegaan. Veel vertragingen en onhandige aanpassingen in de dienstregeling. Extra overstappen uitpuilende treinen etc. Dus de trein dat is zeker geen alternatief voor de bus. Als de 215 weer zou gaan rijden, ga ik er meteen weer gebruik van maken!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »