FMN: ov ook tijdens concessie aanpassen

FMN: ov ook tijdens concessie aanpassen

door in rubriek decentraal
Reacties uitgeschakeld voor FMN: ov ook tijdens concessie aanpassen

In lopende concessies moet meer ruimte komen voor flexibel en vraaggericht openbaar vervoer, ook voor andere partijen dan de zittende vervoerder. Dat staat in de white paper Een kwestie van gunnen.

De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (van de regionale vervoerders Arriva, Connexxion, EBS en Syntus) heeft het eerste exemplaar vanmiddag overhandigd aan Stientje van Veldhoven (D66), voorzitter Vaste Commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer. Dat gebeurde op een mini-seminar in Den Haag: Van OV naar Mobiliteit.

De ontwikkelingen in het openbaar vervoer gaan snel. Denk aan nieuwe vervoerdiensten als Breng flex van Connexxion, Kolibrie van Syntus en Nachtvlinder van Arriva. Nieuwe ketendiensten als Abel en Whim (Mobility as a Service) van Connexxion. En zelfrijdende en zero-emissie busjes en bussen. De eerste ov-autoriteiten experimenteren met ketenconcessies. Daarmee vervagen grenzen: tussen collectief en individueel vervoer, ov en taxi, overheid en markt.

Gedifferentieerd aanbesteden
Het is onmogelijk om de vraag naar vervoer tien of vijftien jaar van tevoren in een programma van eisen (PvE) te gieten, stelt René Seyger, senior partner van adviesbureau Roland Berger. Hij is de opsteller van de white paper Een kwestie van gunnen (pdf); gedifferentieerd aanbesteden als aanjager van vernieuwend (openbaar) vervoer.

U moet ingelogd zijn om dit artikel te kunnen lezen. Login

Lees ook