Reizigersoverleg verdedigt pinverhoging

woensdag 12 juli 2017
timer 3 min

Volgens het Reizigersoverleg Brabant is het niet meer dan redelijk dat ook de reiziger meebetaalt aan het afschaffen van contant geld op de bus. "Veiligheid gaat voor alles."

Vanaf 1 december is het niet meer mogelijk om contant te betalen in de bussen in Brabant. Daarom rusten Connexxion en Arriva alle bussen uit met pin-apparatuur en investeren ze extra in voorverkooppunten. De kosten komen voor rekening van de provincie, de vervoerders en de reiziger in de vorm van een tariefsverhoging. In 2018 gaat het kilometertarief omhoog met 0,0023 euro. Een enkeltje wordt 15 cent duurder; een dagkaart voor de daluren 20 cent.

Tijdelijk
De partijen spreken van een tijdelijke tariefsverhoging, al kan of wil niemand aangeven hoe lang tijdelijk eigenlijk is. "Dat hangt af van het aantal verkochte kaartjes", laat de provincie weten. Geen van de partijen wil echter zeggen hoe groot het geïnvesteerde bedrag is dat moet worden terugverdiend.

Het Reizigersoverleg Brabant (ROB) gaf een positief advies op de adviesaanvraag die Arriva deed voor de tariefsverhoging. Het ROB kreeg wel voor elkaar dat de hogere prijzen gelijktijdig ingaan bij Connexxion (Zuidoost-Brabant) en Arriva (West-Brabant). "Veiligheid gaat voor alles", laat woordvoerster Nienke Schuurmans weten. "We vinden dat ook de reiziger daar aan mag bijdragen." Het ROB weet echter ook niet hoe tijdelijk de tariefsverhoging is. "Daar hebben we niet naar gevraagd", aldus Schuurmans. De provincie verwacht desgevraagd dat het geen kwestie van maanden zal zijn – eerder langer.

Kosten verhalen
De Maatschappij voor Beter OV is laaiend over de voorgenomen tariefsverhoging. Voorman Rikus Spithorst noemt het 'onbegrijpelijk' dat het ROB hiermee akkoord is gegaan. Spithorst schrijft verder: "De kosten van een betaalsysteem zitten sowieso al in de ritprijs verdisconteerd. Er is dus geen enkele rechtvaardiging om de reiziger de rekening te laten betalen. En al helemaal niet door verhoging van de kilometerprijs: immers, hiermee tref je de reizigers die een OV-chipkaart met saldo hebben, en dus part noch deel hebben aan het betalingsverkeer op de bus."

Liever ziet hij dat de kosten verhaald worden op de overvallers. Hij verwijst daarbij naar de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM) die tot de jaren '60 regionale tramdiensten onderhield tussen Rotterdam en de Zuid-Hollandse eilanden. Daar werd de aanschaf van een reservetram bekostigd door automobilisten die de trams aanreden aansprakelijk te stellen voor zowel de schade als het reservematerieel. Spithorst erkent dat er wel een praktisch probleem te overwinnen is: van een kale kip valt immers weinig te plukken. "Je zou de kosten kunnen verhalen via de wa-verzekering bij minderjarige daders."

Dat de tickets bij de chauffeur duurder worden is te begrijpen, want dan leg je de kosten neer bij de veroorzaker (nl. diegene die op losse kaartjes reist). Maar dat ook de OV-chipkaartreizigers (die al electronisch betalen) hieraan mee moeten betalen is van de zotte.

Dat het openbaar vervoer terugvalt in gebruik, en het autoverkeer toeneemt zal elke oplettende reiziger ervaren. Er gaat meer en meer niets boven eigen vervoer en bereikbaarheid. Met de auto van deur tot deur, bij wijze van spreken. Door de steeds stijgende kosten van het gebruik van het openbaar vervoer, en de onafhankelijkheid van het autobezit, zal al heel snel het openbaar vervoer langzaam ter ziele gaan. Men bemerkt het al aan de jaarlijks afgeschahafte lijnen en ingekrompen diensten. Bovendien, heb je reeds een auto, ga je niet ook nog eens voor O.V. betalen. Kortom het O.V. graaft haar eigen graf. Het is harde realiteit. De bussen raken behoudens studentenvervoer in de spitsen, steeds leger. Ouderen en volwassenen ziet men nog nauwelijks in de bus. Read my words.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Reizigersoverleg verdedigt pinverhoging

Nederland 2016 Middelburg Station Middelburg. Streekbussen. COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »