Rover verbaasd over advies pinverhoging

maandag 14 augustus 2017
timer 3 min

Reizigersvereniging Rover fronst de wenkbrauwen bij het positief advies dat het Reizigersoverleg Brabant (ROB) gaf bij het voornemen van Arriva en Connexxion om de prijzen te verhogen. Opvallend: ook de regionale Rover-afdeling is lid van het ROB.

Vorige maand werd duidelijk dat het ROB een positief advies gaf op de vraag van Arriva en Connexxion om de prijzen licht te verhogen om zo de kosten van het installeren van pin-apparatuur te bekostigen. "Daar waren wij ook wel verbaasd over", reageert landelijk Rover-voorzitter Arriën Kruyt.

Extra investeringen
Vanaf 1 december is het niet meer mogelijk om contant te betalen in de bussen in Brabant. Daarom rusten Connexxion en Arriva alle bussen uit met pin-apparatuur en investeren ze extra in voorverkooppunten. De kosten komen voor rekening van de provincie, de vervoerders en de reiziger in de vorm van een tariefsverhoging. In 2018 gaat het kilometertarief omhoog met 0,0023 euro. Een enkeltje wordt 15 cent duurder; een dagkaart voor de daluren 20 cent.

Het ROB gaf een positief advies op de adviesaanvraag die Arriva deed voor de tariefsverhoging. “Veiligheid gaat voor alles”, liet woordvoerster Nienke Schuurmans vorige maand weten. “We vinden dat ook de reiziger daar aan mag bijdragen.”

Gesprek met Brabant
Kruyt is het daar echter niet mee eens. Hij geeft aan dat de besturen van de Rocovs, waar veelal de regionale Rover-afdelingen ook in zijn vertegenwoordigd, weliswaar zelfstandig mogen beslissen, maar dat Rover landelijk niet meer akkoord gaat met dit soort adviesaanvragen. "Ik weet ook niet hoe dit in Brabant zo heeft kunnen gebeuren. Binnenkort heb ik een gesprek met de regionale Rover-voorzitter daarover", aldus Kruyt.

"We zijn destijds schoorvoetend akkoord gegaan met het afschaffen van contant geld op de bus, maar we vinden dat de financiering ervan een bedrijfsinterne aangelegenheid is", vervolgt Kruyt. "Daarbij komt dat contant geld juist duurder is. Je moet het opslaan, verwerken en afstorten. Die kosten heb je allemaal niet met pin-apparatuur. Bovendien vinden we dat de kosten voor inbouw van die apparatuur wel erg hoog door de vervoerders zijn ingeschat."

Zelfde adviesaanvraag in HWGO
Kruyt erkent dat de prijsverhogingen 'geen wereldbedragen' zijn, maar waarschuwt voor een precedentwerking. "Nu al zien we dat Connexxion in Hoekse Waard - Goeree Overflakkee hetzelfde vraagt", aldus Kruyt. Schuurmans blijft achter de prijsverhoging staan. "We hebben een groot aantal leden met elk een stem. Rover is er daar een van." Hoe die tegenover de prijsverhoging staat, is echter niet bekend.

De tariefsverhoging in Brabant zou tijdelijk zijn, al kan of wil niemand aangeven hoe lang tijdelijk eigenlijk is. Ook kan of wil geen van de betrokken partijen aangeven hoe groot het geïnvesteerde bedrag is dat moet worden terugverdiend.

Geheel met Arrien Kruyt eens. Bovendien betekent de "Brabantse" verhoging dat alle Nederlandse belastingbetalers mogen gaan meebetalen voor alle studenten uit en naar het Brabantse en overheidsdienaren (collectieve lasten) en werknemers met een OV kaart van de zaak (verhoging productprijzen). Het ergste is het nog voor de OV chipkaargebruikers die privee die kaart hebben aangeschaft tegen n.b. een starttarief. Zij worden hiermee dubbel gepakt.
Hier wordt bedrijfsrisico afgewenteld op de consumenten, en wij laten dit doodleuk gebeuren.
Niet bepaald een chique oplossing,

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »