Overijssels Blauwnet: een keer inchecken

donderdag 19 oktober 2017
timer 2 min

Single check-in/check-out gaat definitief door op de Overijsselse regionale spoorlijnen. Vanaf 10 december rijden de treinen onder de verzamelnaam Blauwnet. Reizigers die overstappen van Keolis- op Arriva-treinen, hoeven niet meer uit- en weer in te checken. NS is welwillend om mee te doen, maar wacht de proef met de Valleilijn af.

Met de ingang van de nieuwe concessie, uitgevoerd door Keolis (voorheen Syntus), worden drie vervoerders actief op het spoor in Overijssel. “Dat maakt het er voor de reiziger niet makkelijker op en zorgt ook voor oponthoud in de spits”, erkent gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel.

De OV-chipkaartpoortjes, -palen en de treinen van de regionale vervoerders Keolis en Arriva krijgen allemaal de blauwe provinciale ov-huisstijl, de kleur waarin de Vechtdallijnen (Zwolle–Emmen en Almelo–Hardenberg) al zijn uitgevoerd. Ook de treinen op de lijn Zutphen–Hengelo–Oldenzaal krijgen de blauwe huisstijl als vervanging van het rood dat nog een erfenis is van de concessie Twente. Het opstaptarief op de regionale lijnen (ook die naar Drenthe en Gelderland) vervalt.

Lees ook: Een keer in- en uitchecken op Overijsselse spoorlijnen

Terwijl de regionale spoorlijnen in Overijssel vlotjes lijken samen te werken, gaat het op de Valleilijn in Gelderland nog niet zo rap. Daar doen NS en Connexxion sinds maart dit jaar proeven met verschillende betaalmethoden, om single check-in/check-out kans van slagen te geven.

Gedeputeerde Boerman van de provincie Overijssel ziet dat project met belangstelling tegemoet. "Die resultaten kunnen we hopelijk gebruiken om NS en regionale lijnen in Gelderland ook te betrekken in Blauwnet."

Want NS is zeker welwillend om mee te doen, benadrukt hij, maar er liggen nog een aantal juridische en praktische bezwaren. "Zij hebben meer lijnen, meer data en meer producten. Dus dat heeft nogal wat voeten in de aarde. De ACM vindt daar ook de nodige dingen van."

Op een van die bezwaren stuitte de Valleilijn aanvankelijk ook: de vervoerders Connexxion en NS mochten geen bedrijfsgegevens uitwisselen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). "Nu zit Translink daartussen en mag het wel", licht Herman de Gooijer van Connexxion toe.

Bovendien, legt De Gooijer uit, is de provincie Overijssel opbrengstverantwoordelijke voor de regionale vervoerders in Overijssel. "Op de Valleilijn zijn wij de enige regionale vervoerder en is de provincie Gelderland niet financieel verantwoordelijk.”

 

Idee is goed, het gevolg niet. Meer bedrijven gaan dit elders zo doen. Nu komt er een lappendeken in Nederland van wel/niet samenwerkende vervoersbedrijven. Niet duidelijk voor de klant. De klant moet centraal staan: inchecken bij het begin van de reis, uitchecken aan het eind. De afrekening tussen de vervoerders moet op de achtergrond plaatsvinden.

Sterker: het zelfde moet gelden voor het vervoersmiddel zelf. Wat is tegenwoordig het verschil tussen een sprinter, sneltram of metro? Denk als klant!

Henk, heb je uberhaupt het artikel gelezen? Het wordt juist een lappendeken minder.. In plaats van drie incheckpalen op station Zwolle houd je er nu twee. Zowel Keolis als Arriva werken nu met één paal, enkel de NS heeft nog eigen palen.

@PERER
Uiteraard heb ik het gelezen. In andere woorden: de oplossing uit het artikel gaat mij niet ver genoeg. Eén in-/uitcheckpaal zou de norm moeten zijn.

Ter aanvulling: een halfzachte tussenoplossing als deze (goed bedoeld) vermindert de prikkel om het probleem in het geheel aan te pakken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »