“Dit is de grootste misser die ik in twaalf jaar gemeenteraad heb meegemaakt”, stelde Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP, tijdens een debat vandaag over de vertraging van de Hoekse Lijn. De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (D66) hield de eer aan zich zelf en stapte op.
Wethouder stapt op vanwege Hoekse Lijn
Oorspronkelijk zou de ombouw van treinspoor naar metrospoor plaatsvinden in de periode april tot augustus 2017. Inmiddels is de verwachte opleverdatum verschoven naar het vierde kwartaal van 2018. Extra kosten: 90 miljoen euro. De wethouder zelf noemde deze planning “inmiddels betrouwbaar. Sinds 1 september is deze al niet meer verschoven. Desondanks neem ik wel mijn verantwoordelijkheid.” De wethouder wachtte een stemming van de raad niet af en nam ontslag.
Kritische audit
Uit een onderzoekrapport (pdf) blijkt dat de ambtelijke top lange tijd 'tegen beter weten in' vasthield aan de oorspronkelijke ombouwtijd. In december 2016 kwam uit een kritische audit naar voren dat de projectorganisatie niet klaar was voor de uitvoeringsfase. Dit signaal kwam echter pas in februari 2017 bij wethouder Langeberg terecht, nadat toenmalig RET-directeur Pedro Peeters hem dit rapport toestuurde.
Scherper toezicht
Daarna stelde Langeberg aanbevelingen op, maar in juni 2017 kwam naar buiten dat die aanbevelingen niet werden opgevolgd. “Misschien ben ik te goedgelovig geweest, maar van de projectorganisatie kreeg ik niet het idee dat de aanbevelingen niet werden opgevolgd”, zegt de wethouder nu. Met ‘de kennis van nu’ had hij scherper toezicht moeten houden.
In juni 2017 intensiveerde Langenberg de sturing op het project vervolgens wel, maar dankzij nieuwe tegenvallers (onder meer in de software, de vondst van asbest en diefstal van materiaal) werd de ombouw uitgesteld naar het vierde kwartaal van 2018. Extra kosten: 90 miljoen euro.
Kostenverdeling
Metropoolregio Rotterdam Den Haag en vervoerder RET dragen ieder 27,5 miljoen euro extra bij, de gemeente Rotterdam 35 miljoen euro. In ruil voor de bijdrage van MRDH en RET wordt de railconcessie met vier jaar verlengd.
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Reactie toevoegen