‘MaaS neemt een vlucht in Nederland'

vrijdag 13 april 2018
timer 3 min

“Het idee van MaaS is niet nieuw, maar door technologische ontwikkelingen heeft het een vlucht genomen”, vertelt Deborah Nas, hoogleraar Strategic Design for Technology-based Innovation op de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. En daardoor komen allerlei nieuwe partijen op de markt. Hoe overheden daarmee om kunnen gaan, vertelt Nas u tijdens de masterclass MaaS, op 5 juni in Amsterdam.

Na een tweetal eerdere, succesvolle masterclasses Deelfietsen, vindt Nas de tijd nu rijp om een masterclass over Mobility as a Service aan te bieden. “De deelfiets lost nog niets op grote schaal op - het is een onderdeel van MaaS. Daarom wil ik daar nu verder op inzoomen.”

Lees ook: Hoe voorkomen we deelfietsproblemen?

Gebruikersbehoefte
Nas, naast hoogleraar ook oprichter van strategisch innovatiebureau Sunidee, houdt zich bezig met strategische vraagstukken voor nieuwe markten. “Wat me opvalt is dat het in veel systemen gaat over economische of overheidsdoelen, maar bijna niet over de gebruiker.”

Volgens Nas moet de gebruiker centraler worden gesteld. Daarom doet haar bureau Sunidee momenteel onderzoek naar de kwalitatieve behoefte van de gebruikers. “We zien dat gebruikers een keuze maken voor een vervoermiddel op basis van hun korte- of langetermijnbehoefte.”

Zaken als kosten, tijd, zekerheid en comfort spelen daarin een doorslaggevende rol. “Als je een belangrijke werkafspraak hebt, kies je een andere reisoplossing dan wanneer je een dagje uit gaat. Dan neem je bijvoorbeeld een trein eerder, zodat je zeker weet dat je op tijd bent. Of kies je juist de auto.”

De nieuwe Nokia
Nederland is al heel ver met MaaS op ov-vlak: er is één chipkaart die werkt bij alle vervoerders. Maar daardoor treedt ook de ‘wet op de remmende voorsprong’ op, zegt Nas. “Niet-ov-bedrijven sluiten lastig aan. Toen die techniek werd bedacht, was een fysieke chipkaart een goede keuze. Maar tegenwoordig zou je liever iets digitaals kiezen. MaaS-partijen zijn webbased en willen mobiel blijven.”

Scandinavische landen zijn al veel verder met MaaS-oplossingen, gaat de hoogleraar verder. Met name Finland loopt voorop. “De overheid wil daar een soort van nieuwe Nokia creëren, door te innoveren met de focus op MaaS.” Een voorbeeld van zo’n Finse dienst is de app Whim, waarbij mensen een maandbundel kunnen kopen. “Het is een soort all-you-can-eat-abonnement. Voor bijvoorbeeld 500 euro per maand kun je alle soorten van vervoer gebruiken”, zeg Nas.

Andere bedrijven geloven niet zozeer in een maandbundel, maar in betalen per transactie, zoals de Nederlandse app Tranzer. Nas: “Welke abonnementsstructuur het beste werkt? We weten nog niet waar het heen gaat met MaaS, maar dat is ook juist zo leuk. Het kan nog alle kanten op!”

Masterclass
Over deze – en meer – ontwikkelingen vertelt Deborah Nas tijdens de masterclass MaaS, op 5 juni in Amsterdam. “Ik plaats MaaS in het tijdskader en wil laten zien welke kanten MaaS op kan gaan. Daarna zal ik inzoomen op verschillende innovaties die MaaS kunnen versnellen, de rollen die je in de keten kunt innemen en de verschillende businessmodellen die daarbij horen. Want de huidige aanbieders hebben MaaS als corebusiness, maar je kunt je afvragen wat er gebeurt als techreuzen als Google zich ermee gaan bemoeien.”

Deze masterclass is bedoeld voor vakambtenaren van overheden en mensen uit het bedrijfsleven. “Na afloop gaan mensen naar huis vol inspiratie en met kennis van kansen voor MaaS, waar ze wat mee kunnen in hun werk. Maar vooral: met een begrip voor gebruikers en een overzicht van alle partijen die in het speelveld actief zijn.”

Meer informatie vindt u op www.maasmasterclass.nl.

Finland is inderdaad de koploper wat MaaS betreft, maar ik kan me niet herinneren dat er ergens in Scandinavië al serieus werk van gemaakt wordt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »