Tram-trein is soms een optie

Tram-trein is soms een optie

Sander Willer studeerde onlangs af aan de TU Delft op een model waarmee in drie stappen kan worden bepaald of een tram-trein inderdaad de beste oplossing is. 

Willer ontwierp zijn Tram-Train Implementation Support Tool (T-TIST) in samenwerking met Mott MacDonald en het Smart Public Transport Lab. “Dit helpt om te komen tot de optimale mobiliteitsmix in stad en regio”, aldus Niels van Oort van het Delftse lab.

Willer begint met duidelijk te maken dat de benaming tram-trein een containerbegrip is met vier varianten. Versie A kent gedeeld gebruik van zowel het spoor- als het tramnetwerk; het bekendste voorbeeld hiervan is Karlsruhe, de ‘uitvinder’ van het concept. Het wordt ook toegepast in Kassel, Chemnitz, Nordhausen en Mulhouse en sinds kort als experiment tussen Sheffield en Rotherham. In versie B is er wel samenloop op het spoor maar niet op het tramnet (nu in Nantes, binnenkort in Cádiz en Cardiff). Bij versie C is er juist samenloop met de tram en niet op het spoor (de Haagse tak van RandstadRail, Alicante) en versie D kent helemaal geen samenloop. Deze versie zien we op een aantal (voormalige) spoorlijnen rond Parijs.

Drie stappen 
Willer heeft een model ontworpen waarmee in drie stappen kan worden

U moet ingelogd zijn om dit artikel te kunnen lezen. Login

Lees ook