‘Ik merk juist nu dat de RET er écht toe doet’

vrijdag 3 april 2020
timer 3 min

De coronacrisis zorgt voor bizarre weken onder ov-professionals. Hoe heeft Rose Dammen, manager Communicatie bij de RET, de afgelopen weken beleefd?

Dammen heeft er net twee weken in de crisiscommunicatie opzitten, waarin ze 15 uur per dag draaide. Na een weekje min of meer gewoon werk draait ze weer zo’n week. “Toen de overheid de eerste maatregelen aankondigde, kwamen we in een rollercoaster terecht. Ons team moet zowel naar collega’s als reizigers communiceren en voordat de ene maatregel was gecommuniceerd, kwam de volgende al. Je moet voortdurend bijschakelen.”

‘Corona beheerst ons leven’

Landelijk gezien verloopt de communicatie van alle ov-bedrijven via branchevereniging OV-NL. De vervoerders onderling stemmen hun communicatie daarop af. “Dat betekent veel mailen, appen en videocalls voeren. Een groot deel van de dag wordt beheerst door corona. Je wilt niet alleen maar over corona communiceren, maar het is op dit moment wel het belangrijkste onderdeel van ons leven. Deze samenwerking tussen de OV-bedrijven is nog nooit eerder zo nauw geweest.”

Ze noemt een voorbeeld van die communicatie-uitingen: “We werken bij de RET met zo’n 3500 mensen. Je moet communiceren over veranderende dienstregelingen, over schoonmaakwerk en over het beleid. In onze bussen hebben we afzetlinten gespannen, dan moet je ook nadenken welke teksten je op de bus plakt en hoe je de reiziger over de situatie informeert.”

Onzekere tijden

De extra communicatie wordt door medewerkers én reizigers gewaardeerd, weet Dammen. “Onze berichten op intranet zijn nu al 150.000 keer meer bekeken dan in een normale werkmaand. Daaruit blijkt wel dat het werk van grote waarde is.”

Ook externe communicatie wordt goed ontvangen, zoals in onderstaande video. “Mensen vertrouwen op ons voor goede informatie via de website, de app, social media en de DRIS-panelen. Dus onze functie is echt van belang.”

Thuiswerken

Over de onzekerheid over de (nabije) toekomst maakt de communicatiemanager zich wel zorgen, vertelt ze. “Je wilt het liefst weten hoe dit allemaal afloopt, maar dat weet niemand. Nu we bijna allemaal thuiswerken, merk ik ineens hoeveel waarde ik hecht aan anderen ontmoeten. Toen we met alle afdelingsmanagers en de directie voor het eerst in drie weken een videocall hadden, was dat wel even emotioneel.”

Ze ziet ook positieve punten aan het thuiswerken: “Voor het eerst sinds jaren speel ik weer samen met mijn zoontje van 5 overdag buiten en ben ik weer aan het knutselen. Dat is een hele mooie ontwikkeling. Maar deze nieuwe manier van werken is nog lang niet vanzelfsprekend, dat wil ik heus wel weer inleveren.”

Door de onzekere toekomst, blijft het crisisteam de komende weken nog dagen van 15 uur maken, afgewisseld met de gewone weken. “Dat is ook wel nodig om het vol te houden. En voor mijn zoontje is het fijn dat hij zijn moeder dan wat meer ziet, ik kan nu meer zorgtaken op me nemen. Zo ben ik nu tijdelijk ook juf.”

Kracht van RET

Dammen voelt zich juist nu trotser dan ooit om te werken bij de RET. “Mensen gebruiken alleen nog het ov als dat echt nodig is. Voor sommige mensen zijn wij de enige manier om een rit te maken. Dus dat wij die maatschappelijke rol hebben is van enorme waarde, en die rol moeten we blijven vervullen.”

“We merken ook dat reizigers dat enorm waarderen. We krijgen hartverwarmende reacties. Natuurlijk zijn er ook mensen die het verzieken, zoals de spugers, maar dat zijn er gelukkig véél minder. Over het algemeen merk ik dat we er écht toe doen. Ik vind het bijzonder hoe we dit nu allemaal samen doen, er is echt een enorme verbondenheid.”

Het verhaal van Rose Dammen laat zien hoe fantastisch werk men doet voor de hele gemeenschap. Juist nu is communicatie van levensbelang, wat kan wel wat mag niet.
Dat je als team en OV gemeenschap dichter bij elkaar komt te staan, geeft prachtig de menselijke kant hiervan aan. Hulde aan alle OV mensen in de persoon van Rose.
Allen sterkte en we hopen allemaal dat de boze droom snel weer het sprookje wordt
waarin we allemaal geloven, het OV voor iedereen van deur tot deur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Transdev eerste ov-bedrijf op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen

23 apr om 14:24 uur

Transdev heet de hoogste trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO bereikt. Het bedrijf is het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Dit zijn de vakmensen van het ov

12 apr om 14:23 uur

In OV-Magazine 1/2019 presenteerde Marc Maartens de ‘vakmannen van het ov’. Nu de (vak)wereld enorm veranderd…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Wees adaptief bij publieke mobiliteit’

5 apr om 09:45 uur

Dat het openbaar vervoer waarde heeft, zullen weinigen betwisten. De vraag is waar je voor het bepalen van die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven oprichten

14 mrt om 12:18 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat provincies en gemeenten zelf ov-bedrijven kunnen oprichten, zodat…

Lees verder »
descriptionArtikel

In 2023 ruim 15 procent meer ingecheckt in het openbaar vervoer

26 feb om 10:22 uur

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer: 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ook in 2024 gratis ov-kaartjes voor Amsterdamse minima

20 feb om 14:22 uur

De Vervoerregio Amsterdam wil het initiatief met gratis anderhalfuurs-kaartjes voor minimagezinnen in de regio…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een kijkje in de keuken bij … VDL Bus & Coach

15 feb om 16:36 uur

Als salesmanager openbaar vervoer bij VDL Bus & Coach is Sjef Maas verantwoordelijk voor de verkoop van…

Lees verder »