U-OV kleurt de bestemming

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor U-OV kleurt de bestemming

Qbuzz heeft de lijnnummers van de stadsbussen in Utrecht een eigen kleur gegeven. De kleur is niet, zoals in Groningen, gekoppeld aan de lijn maar aan de bestemming. Dat geeft meer duidelijkheid op het busstation, is de gedachte.

Intuïtieve reisinformatie is een van de vernieuwingen waarmee Qbuzz de concessie voor de regio Utrecht binnenhaalde. Wat dat inhoudt is sinds 8 december te zien op het busstation van Utrecht. Een kleur moet ervoor zorgen dat onervaren reizigers hun bus sneller vinden, en minder snel de bus in de verkeerde richting nemen. Kleuren spreken mensen meer aan dan cijfers en letters, weet Qbuzz. In het Engelse Nottingham rijden al jaren gekleurde bussen door de stad. Reizigers nemen niet lijn 30, maar ‘hun’ roze bus.

Het idee van elke buslijn een eigen kleur heeft Qbuzz toegepast op de vier lijnen van het hov-net Q-link in Groningen. Daar is de kleur niet op de hele bus aangebracht, zoals in Nottingham, maar alleen als een subtiele lijn op de flanken en op het harmonicadeel van de gelede bussen. Korte teksten op de bus hebben dezelfde kleur. Die kleuraccenten geven de Groningse bussen een chique uitstraling. Het nadeel is dat je bussen van verschillende

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook