GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op het ov in en rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Op 2 april om 14:00 start in de Tweede Kamer het debat over de bereikbaarheid van Nederland. Op dat moment zullen de bussen, trams en metros van de vervoerders 110 seconden stilstaan. Als het kabinet de bezuiniging niet terugdraait, volgen er zwaardere acties.
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov

Foto: Shutterstock
“Door deze kabinetsbezuiniging komt het ov stil te staan.” stellen de vervoerders en hun opdrachtgevers. “Daarom rijden er tijdens de start van het debat over bereikbaarheid 110 seconden lang geen bussen, trams en metro's. Hiermee geven we een duidelijk signaal aan de politiek: het is serieus.”
Het kabinet wil dat de bereikbaarheid minimaal gelijk blijft. “Dan moet de bezuiniging van 110 miljoen euro van tafel. Dagelijks zijn er bijna twee miljoen check-ins. We willen voorkomen dat de reizigers vanaf 2026 in de kou staan. De bereikbaarheid van banen, zorg, onderwijs en recreatie staat op het spel. Ook komen woningbouwprojecten in gevaar, omdat er geen geld is om ze met ov goed bereikbaar te maken.”
Hardere acties niet uitgesloten
De vervoerders, de vervoerregio’s en het kabinet zijn het eens over het belang van goede bereikbaarheid, zowel van kleine en middelgrote dorpen en steden rondom de drie grote steden als van kwetsbare stadsdelen. “We rekenen erop dat het kabinet levert wat het steeds heeft beloofd: goede bereikbaarheid en betrouwbaar en betaalbaar ov,” zeggen de initiatiefnemers. “Gebeurt dat niet, dan volgen er meer acties.” De komende weken bespreekt het kabinet de Voorjaarsnota. Dan moet de bezuiniging van tafel.
Petitie 40 duizend keer ondertekend
Bijna 40.000 mensen tekenden een petitie tegen de bezuiniging, die in februari aan de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat werd aangeboden. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de Vervoerregio Amsterdam riepen toen op de nationale ambities op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid en duurzaamheid vast te houden en daarom af te zien van de bezuiniging van 110 miljoen euro. Daarnaast hebben regionale bestuurders van overheden, zorginstellingen, onderwijsinstellingen en andere belanghebbenden met een brandbrief bij het kabinet aangedrongen op het terugdraaien van de bezuiniging. Deze brandbrief werd door staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu Chris Jansen in ontvangst genomen. Ook de andere ov-bedrijven, verenigd in OV-NL, verzetten zich tegen deze bezuiniging en de bezuiniging op het reisproduct voor studenten.
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
NS presenteert nieuwe dubbeldekker
5 mrt om 14:46 uurNS presenteert de nieuwe dubbeldekker die besteld is bij leverancier CAF met een model op ware grootte. Dat een…
Daimler Buses viert 30-jarig jubileum: een succesverhaal in de busindustrie
27 feb om 14:35 uurDaimler Buses viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Op 23 februari 1995 werd EvoBus GmbH…
Eurostar stopt met 'zomertrein' naar Marseille
25 feb om 15:54 uurEurostar stopt met de trein tussen Amsterdam, Brussel en Zuid-Frankrijk, de Eurostar Sun, voorheen 'Zon-Thalys…
Eerste Brabantse bushalte rookvrij
31 jan om 09:23 uurDe bushalte bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is sinds donderdag 30 januari 2025 rookvrij. Gedeputeerde Stijn…
VRA en MRDH luiden noodklok over geplande bezuiniging op ov
23 jan om 12:44 uurDe MRDH en de VRA luiden de noodklok over de door het kabinet voorgenomen bezuiniging van 110 miljoen op het ov…
Geen alcoholovertredingen vastgesteld bij railmedewerkers in 2024
21 jan om 09:46 uurIn 2024 hielden railinspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de Politie…
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…