Uithoorn verwelkomt Amstelveenlijn

maandag 13 juli 2015
timer 3 min

Uithoorn ziet een doorgetrokken Amstelveenlijn wel zitten. Maar de bewoners zijn minder enthousiast als ze voor een snelle tram extra moeten overstappen, blijkt uit een enquête.

Sneltramlijn 51 van Amstelveen-Westwijk naar Amsterdam wordt tussen 2018 en 2020 omgebouwd tot een tramlijn met minder haltes. Stadsregio Amsterdam, Uithoorn, Amstelveen en de provincie Noord-Holland onderzoeken nu of en hoe de nieuwe trambaan kan worden doorgetrokken naar Uithoorn. Vlak bij Uithoorn komt namelijk een opstelterrein voor de trams van de Amstelveenlijn.

Op aandringen van de gemeenteraad van Uithoorn is in april en mei een enquête gehouden over het verlengen van de tramlijn. Daaraan deden 347 mensen mee, waarvan 337 woonachtig in Uithoorn. Van de respondenten zegt 59 procent de tram te nemen als die sneller is dan de bus, ook al is de afstand tot de halte langer. Maar als ze een extra overstap moeten maken, neemt nog maar 39 procent de snellere tram.

Van de respondenten moet nu 53 procent overstappen op ander ov om de bestemming te bereiken. Het overgrote deel, 80 procent, gaat nu lopend naar de halte en 11 procent met de fiets. De 8 procent die nu met de auto gaat (waarschijnlijk naar een sneltramhalte in Amstelveen) zal mogelijk in Uithoorn opstappen als de verbinding verbetert. Met de norm van maximaal 800 meter van huis tot een tramhalte zullen veel mensen in Uithoorn verder moeten lopen of fietsen.

De resultaten van de enquête worden, samen met andere deelonderzoeken, meegenomen in het besluit over het al dan niet verlengen van de tramlijn. Deelonderzoeken zijn het verzamelen van OV-chipkaartgegevens, een analyse van (maatschappelijke) kosten en baten en de effecten van de aanleg van de Uithoornlijn op het gebruik van de bus.

COVAUIn de planstudie die nu gaande is, wordt onder meer gekeken naar de inpassing van trambaan en haltes op het tracé van de oude spoorbaan en de huidige busbaan (Aalsmeer–Mijdrecht). Mogelijke eindhalte in Uithoorn is busstation Uithoorn of Dorpscentrum bij het oude spoorhuis.

De tram kan een deel van de drukke busverbindingen op de corridor Amsterdam– Amstelveen–Uithoorn/Aalsmeer vervangen en is een alternatief voor de geplande busbaan. De tram rijdt dan over het tracé van de voorziene busbaan van Amstelveen-Westwijk naar Uithoorn en via het traject van de huidige busbaan naar busstation Uithoorn.

150323 Uithoornlijn omgeving met benaming.pdfHet ontwerp van het laatste deel van de busbaan tussen Amstelveen en Uithoorn is stilgelegd omdat een tramlijn kansrijk lijkt. In het onderzoek naar de Uithoornlijn wordt ook gekeken naar alternatieven op het moment dat een tramlijn niet haalbaar is. De beslissing over de doortrekking valt naar verwachting begin 2016.

waarom de tram vanuit amstelveen doortrekken naar uithoorn? beste mensen er zijn veel doden gevallen met de sneltram 51. dat willen we toch niet in uithoorn.!!!!!!!!!!!!!!

Weg met die tram! Gevaarlijk, veel te dicht langs de huizen, en lawaaioverlast!

Uithoorn verwelkomt die tram helemaal niet!
Dwars door een mooie nieuwbouwwijk over het enige overgebleven stukje groen dat er nog is.

Wat een tendentieuze kop boven dit arftikel en wat wordt hier 'geframed'! Er zijn maar enkelen die een Uithoornlijn zien zitten, en dat zijn geen inwoners van Uithoorn. Er is veel verzet tegen deze lijn omdat deze zeer dichtbij bestaande woningen wordt neergelegd en omdat het fijnmazige buslijnen-netwerk verloren gaat.
Niet doen dus!

Mede omdat er doden zijn gevallen wordt de sneltram 51 veranderd. Door ongelijkvloerse kruisingen op belangrijke punten zijn ongelukken daar niet meer mogelijk. Verder zijn trams niet gevaarlijk want het is erg voorspelbaar waar ze rijden. Op hun spoor namelijk. Pas bij het kruisen met ander verkeer kan het gevaarlijk zijn.

En als je van groen houdt dan ben je toch voor de tram? Kijk eens hoeveel groen het autoverkeer kost. De parkeerplaatsen alleen al. Dat is heel wat groen!

Voorstanders van de lijn laten wijselijk nog niet van zich horen omdat ze eerst willen zien waar ze voor zouden moeten zijn. Pas als er goede concrete plannen zijn spreek je je uit als voorstander, tot dan is het afwachten...

Het plan van de nieuwe N201 was er ook voor bedoeld dat de druk op de Zijdelweg/Bovenkerkerweg zou afnemen. Het is er nu nog steeds druk. De tram zou mensen uit de auto kunnen krijgen. Maar nog altijd willen mensen van deur tot deur kunnen reizen met welk vervoermiddel dan ook. Ik woon in Zijdelwaard bij het Libellebos en heb een prima busverbinding met en naar Amsterdam. Hoe kun je de tramlijn zo organiseren dat er minder overstap hoeft plaats te vinden. Moeilijk want dat is voor iedereen anders. Ouderen zullen dan van een pendelbus gebruik moeten maken om naar de tram te komen. Bussen hebben uitlaatgassen. En Uithoorn is beter bereikbaar voor Amsterdammers.....maar ja.... Maar voor mij mag de bus zeker blijven. Het is een leuke route en gaat best vlot.
Mvg Wendy Scholtens

Laat ik eerlijk zijn, ik was één van de voorstanders, van oudsher liep er geloof ik ook een trein of metro achter de straat "langs de baan".
Het traject echter, zoals het in het bovenstaande plaatje geschetst is, slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Zoals het er nu naar uitziet willen ze de metro/tram letterlijk dwars door Uithoorn laten rijden, letterlijk tussen de huizen in de weegbree, letterlijk een extra scheiding maken, niet alleen nog tussen oost en west Uithoorn met de Zijdelweg, maar ook nog een extra scheiding ter hoogte van de Weegbree... Verder langs het politiebureau zelfs, die daardoor dus bij vrijwel iedere spoedklus mogelijk gehinderd wordt door de 51 en ook nog eens langs de N201, waardoor het verkeer daar natuurlijk ook veel overlast heeft, niet alleen van de metro zelf, maar ook van de overstekende metrogebruikers ter plaatse.
Dan zeg ik, laat die metro nou aan de éne kant (lees noordwestkant) van Uithoorn, daar ten zuidoosten van Legmeervogels rijden en houdt aan de andere kant van Uithoorn het busstation. Ook Legmeervogels heeft hier baat bij, want zij kunnen zo gemakkelijker nieuwe voetballertjes uit Amstelveen krijgen via de metro.
Op deze manier kan de éne (oost) kant van Uithoorn nog gewoon via het busstation naar Poortwachter (in Amstelveen), daar de metro 51 verder pakken en vervolgens verder door naar Amsterdam. De andere kant van Uithoorn kan gewoon meteen al de metro pakken in de buurt van Legmeervogels en zelfs zonder over te stappen naar Amsterdam.
Tussen Langs de Baan (die naam is ooit niet voor niets gekozen) en Legmeervogels lijkt me een ideale plaats (het nieuwe Legmeervogels heb ik het dan over, Legmeervogels als voetbalclub lag ten slotte 20 jaar geleden waar de Burgemeester Kootlaan nu gebouwd is).
Ten eerste liep er al een spoor, ik heb zelf ooit nog delen van het spoor gezien rond de kruising van Langs de baan, Op de klucht en de Randweg zo'n 15 jaar geleden nog. Die mag van mij weer teruggezet worden tussen Amstelveen Westwijk en dat punt en vanaf daar schuin en richting Legmeervogels afbuigen langs die zigzagweg.
Joost mag weten waarom die zo irritant zigzagt, heb meerdere malen auto's daar de bocht uit zien vliegen, op zijn kop of zij in de berm zien liggen of noem maar op. De lokale boer zal het vast en zeker waarderen dat zijn land min of meer nog recht is, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Er is daar ruimte voor een nieuwe fietsenstalling, binnen 50 meter geen huis en het Amfibieënpad was, laten we daar eerlijk over zijn, toch al kansloos.
De familie Groene(n?)weg is jaren geleden toch al uitgekocht vanwege de N201, laten we het geld dat daaraan uitgegeven is dan in ieder geval effectief gebruiken.
Iedereen ten westen van de Zijdelweg kan dan naar die metrohalte toe fietsen, iedereen ten oosten nog altijd met de bus.
Het blijft natuurlijk uiterst stupide dat hier niet veel eerder aan gedacht is, de N201 zal ongetwijfeld ook weer gestopt moeten worden vanwege de nieuwe metroplannen, maargoed, een weldenkend mens is in principe natuurlijk ook geen ambtenaar.

Om een paar dingen duidelijk te maken, bij mijn weten is die enquête IN (ja, inderdaad IN) metro 51 gehouden en natuurlijk zegt vrijwel iedere student die met de 51 reist, in Uithoorn woont en van daaruit naar Amsterdam toe moet dat er wat hun aangaat minder haltes mogen komen in Amstelveen komen zodat ze minder reistijd hebben en dat het spoor inderdaad wel doorgetrokken mag worden naar Uithoorn.
Ik heb er zelf wel eens in gezeten, die haltes in Amstelveen zijn ook belachelijk kort, een sportieve jongen zou eerder bij de volgende halte kunnen zijn dan de metro en als je vanuit Uithoorn naar Amsterdam moet met het openbaar vervoer ben je letterlijk net zolang bezig als iemand die vanuit Noord Brabant komt.

Verder zijn opmerkingen dat er doden zijn gevallen door metro 51 natuurlijk kansloos, als je maar dom genoeg bent, een stoplicht niet begrijpt, een flinke koptelefoon op draagt en noem het allemaal maar op kun je inderdaad een metro over het hoofd zien, maar gevalletjes Darwin houdt je altijd, ook met ander verkeer. Dat die metro 51 tegen een bus aan is gereden was overigens de schuld van de bus, niet van de metro, eeuwig zonde dat dit levens heeft gekost natuurlijk, maar dat kun je de metro natuurlijk moeilijk verwijten.

Ik verwacht overigens niet veel verlaging in het autoverkeer wanneer er een metro in Uithoorn komt, het kostenverschil tussen het openbaar vervoer en de auto is simpelweg te laag.
Als je echt minder autoverkeer wilt zou je vanuit de landelijke overheid het openbaar vervoer geleidelijk voor steeds meer mensen (vrijwel) gratis moeten maken. Als 65+ers gratis met het openbaar vervoer mogen zullen ze automatisch liever het openbaar vervoer pakken in plaats van de auto en vaker gezellig met het kleinkind op pad gaan. Op termijn heeft iedereen er waarschijnlijk baat bij, want eenmaal op die leuke plaats kan de lokale ondernemer er ook weer zijn voordeel mee doen en leert het kleinkind ook met het openbaar vervoer en de samenleving om te gaan. Breid dit langzaam uit met jongeren erbij, degenen die wel werken, maar geen hoog salaris hebben enz enz enz en op termijn kan iedereen gratis met het openbaar vervoer. Minder autoverkeer, meer veiligheid, noem maar op.

Welk belang dient deze tram? Niet die van de bewoners. Ik zou heeft graag van de bestuurders van Uithoorn willen weten welk belang ZIJ hebben hierbij?

Bewoner van Uithoorn (Legmeerwest),

Ik ben voorstander van de Uithoornlijn.

Hoe eerder hoe beter, de bussen richting Amsterdam de 170 172 174 142 gaan straks niet meer naar Amsterdam sc.

De belangrijkste overstap plek voor Amstelveen en Uithoorn is Amsterdam Zuid waar de Noord-zuidlijn stopt.

WAT IS ER MOOIER OM MET DE TRAM NAAR AMSTERDAM-ZUID TE GAAN!

Geen files meer en eerder op Amsterdam-zuid....

O jee, de NIMBY's zijn ook wakker geworden...

Mag je straks ook in de tram een fiets meenemen? net als op lijn 26

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »