Buschauffeur loopt steeds meer stress op

Buschauffeur loopt steeds meer stress op

door Anka van Voorthuijsen in rubriek binnenland
1 reactie

Steve Grant had ‘veel eerder’ buschauffeur moeten worden en voor René Zaal kwam een jeugddroom uit toen hij een baan kreeg als bestuurder op de Utrechtse stadsbus. Ze hebben een prachtbaan, vinden ze allebei. Maar het werk zorgt voor steeds meer stress.

Of hij het gas niet even wat dieper in kon trappen, informeerde een passagier laatst bij René Zaal. “We hadden net voor een open brug gestaan. Hij moest de trein halen.” Zaal: “Passagiers hebben allemaal haast tegenwoordig. Ze zijn druk met hun mobieltje, dus als je een keer plotseling moet remmen schrikt iedereen zich wezenloos, want niemand heeft het zien aankomen.”

Zaal rijdt stadsdiensten bij Qbuzz in Utrecht, Grant rijdt bij Connexxion in Haarlem en omgeving, maar ze hebben beiden dezelfde ervaringen: veel passagiers hebben een kort lontje en medeweggebruikers zorgen er regelmatig voor dat het hart in hun keel klopt. Grant: “Mensen hebben geen idee over de enorme draaicirkel van een lange bus, of dat je met zo’n bus niet metéén stil staat als je op de rem trapt.” De gemeente denkt ook niet erg mee, is beider ervaring. René Zaal: “Ze overleggen niet met ons als ze een kruispunt aanpassen of een wegprofiel veranderen en het

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook