Stationstoiletten: strak, schoon en uniform

Stationstoiletten: strak, schoon en uniform

door Anka van Voorthuijsen in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Stationstoiletten: strak, schoon en uniform

De toiletjuffrouw met schoteltje heeft op veel stations al plaatsgemaakt voor een roestvrijstalen tourniquet met betaalautomaat. De uniformiteit is gewaarborgd, maar of het zoveel beter is?

Stationstoiletten in Nijmegen (2009). Foto: Gerard Verschoten.

Stationstoiletten in Nijmegen (2009). Foto: Gerard Verschoten.

De oude wc’s op het station van Nijmegen zorgen nog steeds voor nostalgische herinneringen bij veel reizigers. De laatste jaren waren ze het domein van toiletjuffrouw Toos Scheffinga, die de plek – net zo als haar moeder en grootmoeder vóór haar – pachtte van NS. Van 1954 tot 2014 zorgde de familie dat een wc-bezoek een onuitwisbare indruk maakte. De uitbaters maakten er hun tweede huiskamer van. Er werd steeds meer opgehangen en uitgestald: beeldjes, vazen met (nep)bloemen, kaarsen, buitenlandse bankbiljetten, schalen met geurpotpourri, schemerlampen. Op bovenstaande foto uit 2009 is zelfs een aquarium met vissen te zien. De wc’s werden goed schoongehouden, elke bezoeker werd begroet.

Rariteitenkabinet
Waar de toiletgroep in station Nijmegen een onschuldig rariteitenkabinet was, zat de wc-pachter in ‘s-Hertogenbosch aan één stuk door te roken en elders was een beheerder soms vooral druk met het doorlopend ontvangen van vrienden en familie op z’n werkplek. “Er was te veel verschil tussen alle toiletten op de stations”, zegt Eric Trinthamer van NS over de oude

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook