Kwartierdienst op deel noordelijk spoor

Kwartierdienst op deel noordelijk spoor

Tussen Groningen Europapark en Leeuwarden en tussen Sauwerd en Zuidbroek rijden vanaf 2020 overdag op werkdagen vier treinen per uur. Tussen Groningen en Groningen Europapark wordt de frequentie tien treinen per uur.

Dat is af te leiden uit het concept-Programma van Eisen (PvE) van de provincies Groningen en Friesland voor de noordelijke spoorlijnen. De volgende spoorconcessie gaat in op 13 december 2020 en loopt door tot 2035. Komende zomer moet duidelijk worden welke vervoerder de concessie gegund krijgt.

spoor_groningen In het PvE is opgenomen dat de nieuwe vervoerder twee keer per uur een stoptrein en twee keer per uur een sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen Europapark moet aanbieden. De sneltrein stopt in Groningen en als proef een keer per uur in Buitenpost en een keer per uur in Veenwouden. In 2022 willen de provincies over de definitieve situatie beslissen: een behoud van de alternerende stop of een stop enkel in een van de twee plaatsen.

Ombouw
De sneltrein rijdt overigens pas door naar Europapark zodra het Groninger Hoofdstation is verbouwd, eind 2021. Dan is het ook de bedoeling dat de trein van Delfzijl vanuit Groningen doorrijdt naar Veendam en de trein vanuit Roodeschool doorgetrokken wordt naar Nieuweschans en Leer. Bovendien

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook