Remenergie gaat naar e-bussen Apeldoorn

Remenergie gaat naar e-bussen Apeldoorn

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Remenergie gaat naar e-bussen Apeldoorn

Als het subsidieverzoek wordt goedgekeurd rijden eind volgend jaar vier elektrische bussen in Apeldoorn. Ze worden dan elk half uur opgeladen met remenergie van de treinen.

Bedenker van de naafmotor en oprichter van e-Traction Arjan Heinen dient binnenkort een subsidie-aanvraag in voor het oplaadsysteem. Hij wil de bovenleiding op station Apeldoorn koppelen aan een ‘energiehuis’, waar de remenergie van binnenkomende treinen wordt opgeslagen in batterijen. In het voorjaar wordt duidelijk of het 4 miljoen euro kostende project van start kan. Uiteindelijk wil Heinen alle 30 bussen van stadsdienst Apeldoorn op remstroom laten rijden.

City Deal
Sinds 2013, toen Heinen met pensioen ging, heeft hij alles in het werk gesteld om bedrijven en overheden aan zich te binden om dit unieke project van de grond te krijgen. Dat was ook een voorwaarde van ProRail om er serieus mee aan de slag te gaan. Diverse toeleveranciers, gemeente Apeldoorn, provincie Gelderland, NS, ProRail en Syntus doen nu mee.

apeldoorn_bussen_perrons ProRail onderzoekt hoe de koppeling tussen de bovenleiding en het energiehuis het beste kan worden gerealiseerd. Syntus is bereid om met vier elektrische bussen te rijden, zo lang het niets extra’s kost. De gemeente Apeldoorn heeft een projectleider aangesteld die de papierwinkel op zich neemt:

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook