Connexxion mag ook vanaf december volgend jaar het busvervoer in Amstelland-Meerlanden blijven verzorgen. Dat heeft de Stadsregio Amsterdam vanmiddag bekendgemaakt.
Connexxion wint Amstelland-Meerlanden
Naast Connexxion hadden ook Arriva, EBS en Qbuzz ingeschreven op de lucratieve concessie. Het gaat om 40,5 miljoen euro subsidie op een contractwaarde van 90 miljoen en het vervoer van 30 miljoen busreizigers rond Aalsmeer en Schiphol. De concessie heeft een duur van tien jaar, met een optie op maximaal vijf jaar verlenging. Connexxion verzorgt nu ook al het busvervoer in Amstelland-Meerlanden.
In de nieuwe concessie krijgt elke kern groter dan 10.000 inwoners een directe verbinding met Schiphol. Kleinere kernen zullen met maximaal een overstap met de luchthaven verbonden zijn. Connexxion wil qua reissnelheid en gemak van deur tot deur concurreren met de auto. Daarbij zet het bedrijf onder meer deelfietsen en het Transdev-deeltaxiconcept Abel in.
's Nachts blijven de bussen elk half uur rijden. De concessie begint direct met een aantal elektrische bussen. Binnen vijf jaar moet 88 procent van de concessie zero emissie zijn. Dan gaat het volgens Connexxion zelf om de grootste zero-emissievloot van Nederland.
De selectie van de winnaar was een uitzonderlijk snel proces. In nog geen zes weken heeft de Stadsregio de biedingen beoordeeld. "We hebben ervoor gekozen om het beoordelingsteam helemaal vrij te maken", aldus de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens, die zelf tot vanochtend ook niet wist wie de winnaar was.
Programmamanager Peter de Winter van de Stadsregio Amsterdam leidde het team van vijftien personen dat de biedingen beoordeelde. Hij was positief verrast over het niveau van alle partijen. "We wilden een zo groot mogelijke implementatieperiode voor de vervoerder. Voor een concessie als deze heb je minstens een jaar nodig." Het was volgens De Winter een voordeel dat de bestuurlijke lijnen kort waren: "We kregen vaak binnen een paar uur antwoord, in plaats van drie weken, zoals vaak gebruikelijk is. Dat is het voordeel van een stadsregio."
Ook het feit dat Qbuzz een bod deed was opvallend. Vorig jaar dong de NS-dochter nog mee naar de concessie Zuidoost-Friesland en de Wadden. Dat leidde toen tot discussie, omdat de vervoerder geen onomkeerbare beslissingen mocht nemen zolang Qbuzz in de etalage stond. Minister Dijsselbloem oordeelde toen echter dat Qbuzz gewoon mee mocht doen met aanbestedingen.
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Connexxion gefeliciteerd met de aanbesteding.
GR Jacques
Ingediend door Jacques Kesting op vr, 16/12/2016 - 08:53
Reactie toevoegen