Controle Eurostar komt op de perrons

zondag 21 mei 2017
timer 2 min

De veiligheids-- en paspoortcontroles voor de Eurostar naar Londen zullen plaatsvinden op de perrons in Amsterdam en Rotterdam. Daarvoor komen speciale gebouwen op de perrons. Op Schiphol stopt de trein ook, maar die reizigers moeten in Brussel de trein uit.

Dat is op te maken uit een aantal artist impressions die ingenieursbureau Nelissen online heeft gezet. De gebouwen zijn ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. Het gebouw in Amsterdam wordt ruim 600 vierkante meter (10,5 bij 60 meter) groot; die in Rotterdam ongeveer 400 vierkante meter. In de gebouwen kan de reiziger straks inchecken en worden de tickets, identiteitsbewijzen, bagage en reizigers gecheckt. 30 minuten voor aankomst van de trein wordt het hele perron gescreend en tijdelijk afgezet voor andere reizigers. Reizigers kunnen tot 12,5 minuten voor vertrek door de security. Daarna kunnen de passagiers instappen.

Het gebouw op Rotterdam Centraal wordt een permanente faciliteit op het perron van spoor 3-4. De Eurostar zal op spoor 4 stoppen. Door de relatief beperkte breedte krijgt het gebouw het karakteristiek van een tube, waarbij alle functies achter elkaar worden geplaatst, schrijft de architect (.pdf). Het gebouw op Amsterdam Centraal wordt tijdelijk (levensduur maximaal tien jaar) op het perron van spoor 15b, in verband met de voorgenomen wijziging van de sporen en perrons. Het gebouw zal rusten op de fundering van de bouwkeet die zich daar nu nog bevindt. Naar verwachting zal ca. 70% van de 450 reizigers per trein in Amsterdam instappen, wat neerkomt op 315 personen.

Reizigers die instappen in Amsterdam en Rotterdam, nemen plaats in achterste acht van de zestien rijtuigen die bewaakt worden. Reizigers van Schiphol naar Londen stappen op Schiphol in de voorste acht rijtuigen en gaan in Brussel pas door de douane. Van Brussel naar Londen zijn alle 16 rijtuigen bewaakt. Dit geldt ook voor alle 16 rijtuigen van Londen naar Brussel. Van Brussel naar Amsterdam zijn alle 16 rijtuigen onbewaakt.

Wat de gebouwen gaan kosten, is niet bekend. Uit een voorlopige dienstregelingsaanvraag bleek al eerder dat de Eurostar vanaf eind dit jaar twee keer per dag per richting gaat rijden. Eurostar houdt rekening met de mogelijkheid om in 2018 een trein per richting per dag extra in te leggen, zo staat te lezen in het veiligheidsplan (.pdf). Eerder werd ook al duidelijk dat passagiers voor Londen niet verplicht in Brussel de trein uit zouden hoeven voor een veiligheidscheck. Passagiers die op Schiphol instappen moeten dit dus wel.

"Wij hebben gekozen voor het comfort van een ononderbroken reis".
Kom daar eens om bij NS Nationaal c.s. dat zijn reizigers in hun reistijd al 3 jaar onbetaald tewerkstelt met verplichte kunstjes op allerlei verschillende apparaten, telkens op wisselende plekken in hun stationslocaties.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »