Arnhem wil betere buslijn met Wageningen

dinsdag 27 juni 2017
timer 3 min

De Wageningen Universiteit heeft op dit moment geen rechtstreekse verbinding met Arnhem, het dichtstbijzijnde spoorwegknooppunt. Daar moet verandering in komen, vinden acht Gelderse partijen.

"Hoe heeft het kunnen gebeuren dat dit nooit is gerealiseerd", vraagt projectleider Alex Uil van de gemeente Arnhem zich hardop af. Uil heeft zelf het antwoord klaar: de concessiesystematiek. Wageningen valt onder de concessie Veluwe. Arnhem heeft samen met Nijmegen een eigen concessie – een erfenis van de oude stadsregio. "Tot de opheffing van de stadsregio's in 2015 waren er twee aparte concessieverleners", legt Uil uit.

Het gevolg is dat de bus van Breng tussen Arnhem en Wageningen slechts rijdt tot het busstation. Reizigers voor de universiteit moeten overstappen. "Sinds we de lijn hebben versneld is het aantal passagiers enorm toegenomen, met wel 81 procent", aldus Uil. "Maar we zien relatief weinig overstappers naar de universiteit. Aan de andere kant zien we dat de lijn van Syntus tussen station Ede-Wageningen en de universiteit uit zijn voegen barst. Dat zal waarschijnlijk ook wel een reden zijn waarom Syntus niet heel erg happig was op een rechtstreekse buslijn." Uil denk dan ook dat er een 'grote latente spanning' is in de vraag naar een directe verbinding tussen Arnhem en de universiteit Wageningen.

Beperkt stoppen
De universiteit is ooit gebouwd op 5000 studenten. Inmiddels zitten er 10.000 en de verwachting is dat dat aantal de komende jaren nog eens zal verdubbelen. Acht partijen (gemeenten, de provincie Gelderland, de Wageningen Universiteit, The Economic Board  en VNO-NCW) vinden het daarom tijd om over de concessiegrenzen heen te kijken. Op 6 juli ondertekenen de bestuurders een intentieverklaring, wat het officiële startschot is naar een haalbaarheidsonderzoek naar de verbinding.

Er ligt nog geen projectplan, benadrukt Uil, maar ideeën zijn er wel. De lijn moet in ieder geval sneller worden dan de huidige lijn tussen Arnhem en Wageningen, door in de tussengelegen dorpen beperkt te stoppen. "Door middel van onder meer fietsvoorzieningen bij de haltes willen we de lijn aantrekkelijk houden voor een grote groep forenzen", aldus Uil. Hij verwacht dat de lijn ook interessant is voor reizigers uit het noorden, oosten en zuiden van het land en reizigers uit het Ruhrgebied.

Trolley 2.0
Uiterlijk 2022, wanneer de nieuwe concessie Arnhem-Nijmegen start, moet de buslijn gaan rijden, met 'vanzelfsprekend schoner materieel dan de huidige gasbussen'. Elektrificatie ligt wat Uil betreft voor de hand. "Dit zou prima in het Trolley 2.0-project passen. In Arnhem maken de bussen dan gebruik van de bovenleiding van de trolley om de batterijen op te laden. Daarna rijden ze op eigen kracht naar Wageningen."

Een snellere invoering van de lijn maakt deel uit van de studie. Uil: "Maar dan zit je wel met de vraag wie die nieuwe bussen gaat aanschaffen. Moet de vervoerder dat doen, met alle risico's van dien, of moet de overheid dan maar in dat gat springen?" Daar kleven volgens Uil ook weer nadelen aan, aangezien het niet de taak van een overheid is om als leasemaatschappij voor concessiehouders op te treden. Zelf denkt hij aan een voorwaarde dat een eventuele nieuwe vervoerder de voertuigen tegen boekwaarde moet overnemen. Naar verwachting is de studie eind dit jaar afgerond.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »