Arnhem wil betere buslijn met Wageningen

Arnhem wil betere buslijn met Wageningen

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Arnhem wil betere buslijn met Wageningen

De Wageningen Universiteit heeft op dit moment geen rechtstreekse verbinding met Arnhem, het dichtstbijzijnde spoorwegknooppunt. Daar moet verandering in komen, vinden acht Gelderse partijen.

“Hoe heeft het kunnen gebeuren dat dit nooit is gerealiseerd”, vraagt projectleider Alex Uil van de gemeente Arnhem zich hardop af. Uil heeft zelf het antwoord klaar: de concessiesystematiek. Wageningen valt onder de concessie Veluwe. Arnhem heeft samen met Nijmegen een eigen concessie – een erfenis van de oude stadsregio. “Tot de opheffing van de stadsregio’s in 2015 waren er twee aparte concessieverleners”, legt Uil uit.

Het gevolg is dat de bus van Breng tussen Arnhem en Wageningen slechts rijdt tot het busstation. Reizigers voor de universiteit moeten overstappen. “Sinds we de lijn hebben versneld is het aantal passagiers enorm toegenomen, met wel 81 procent”, aldus Uil. “Maar we zien relatief weinig overstappers naar de universiteit. Aan de andere kant zien we dat de lijn van Syntus tussen station Ede-Wageningen en de universiteit uit zijn voegen barst. Dat zal waarschijnlijk ook wel een reden zijn waarom Syntus niet heel erg happig was op een rechtstreekse buslijn.” Uil denk dan ook dat er een ‘grote latente spanning’ is in de vraag naar een directe verbinding tussen

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook