NS neemt na de zomer een proef om de spitsdrukte te verminderen. Houders van een Altijd Voordeel-abonnement krijgen meer korting aan de randen van de ochtendspits en in het dal.
NS test afzwakken spits met extra korting
Dat maakte president-directeur van NS Roger van Boxtel gisteravond op tv bekend in Nieuwsuur. Van Boxtel maakt zich zorgen over de achterblijvende investeringen op het spoor terwijl het aantal reizigers blijft toenemen. Hij brak een lans voor jaarlijks 1 miljard euro extra investeringen in de Nederlandse infrastructuur, zoals bepleit door de Mobiliteitsalliantie.
NS test in de maanden september, oktober en november of het verruimen van de kortingsperiode helpt bij het spreiden van de spitsdrukte. De 21.000 reizigers van een Altijd Voordeel-abonnement krijgen in de ochtendspits twee uur langer 40 procent korting, in plaats van 20 procent. Daarmee wordt het volgens NS interessant om een trein eerder of later te nemen om de hyperspits (van 7.30 tot 8.30 uur) te mijden. Tussen 11.00 en 15.00 uur loopt de korting zelfs op tot 60 procent.
Belonen goed gedrag
In plaats van reizigers te straffen met een extra heffing in de top van de spits kiest NS dus voor het belonen van goed gedrag, zoals dat wordt toegepast in de vele spitsmijdingsprojecten voor automobilisten. Op de drukste spoortrajecten groeit het aantal reizigers jaarlijks ongeveer 5 procent, met dank aan de groeiende economie en dalende werkloosheid. NS start binnenkort een onderzoek naar de voorkeuren en behoeften van reizigers met betrekking tot reistijd en prijzen.
Het materieeltekort loopt intussen langzaam terug sinds de 58 met spoed bestelde Sprinters van Stadler op het spoor komen. Vanaf volgend jaar komen daar de 118 nieuwe CAF-Sprinters bij. Op de lijn Amsterdam–Utrecht–Eindhoven ontstaat 15 procent meer plaats in de treinen als daar vanaf december iedere 10 minuten een Intercity gaat rijden.
Meer artikelen met dit thema
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
Reactie toevoegen