Verlies NS door boete en gedaald pond

maandag 14 augustus 2017
timer 3 min

Door de opgelegde boete van ACM voor de fraude in Limburg en het gedaalde pond in Engeland heeft NS in de eerste helft van 2017 een verlies geleden van 14 miljoen euro.

In het eerste half jaar van 2016 maakte NS nog een winst van 69 miljoen euro. De boete van 41 miljoen euro die ACM eind juni oplegde, heeft NS direct afgeboekt. De omzet van NS daalde dit voorjaar met 44 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar, op een totaalomzet van ruim 2,5 miljard in de eerste helft van 2017.

De omzet van Abellio liep terug van 993 miljoen euro in de eerste helft van 2016 naar 948 miljoen in 2017 en komt volledig door de gedaalde koers van het Britse pond. Anders was de omzet voor de buitenlandse activiteiten met ongeveer 40 miljoen gestegen. In Duitsland steeg de omzet met ruim 21 miljoen, onder andere door de start van de nieuwe concessie Saale-Thuringen-Sudharz in het najaar van 2016. De resultaten van ScotRail vielen lager uit. Bovendien heeft Abellio de Northern Rail-concessie op 1 april 2016 moeten overdragen aan Arriva.

Winst in Nederland
In Nederland ging het NS wel voor de wind. De omzet steeg licht met bijna 1 procent terwijl NS het zonder de gedecentraliseerde Hoekse Lijn en Limburgse lijnen moest stellen. De groei kwam uit meer reizigerskilometers, een tariefsverhoging van een half procent en gestegen omzet uit retail op de stations van NS.

De omzetgroei in Nederland werd gedrukt door gestegen personeels- en materieellasten. Het aantal medewerkers groeide met bijna 3 procent naar 31.700, met name personeel in de trein en voor service en veiligheid. Verder investeerde NS in de instroom van de nieuwe Flirt-Sprinters en in het verder verbeteren van de deur-tot-deur-reis. Door de verbeterde app NS Reisplanner Xtra – waarmee reizigers ook adviezen met bus, tram of metro kunnen opvragen – steeg het aantal reisadviezen van 3,2 miljoen in januari naar 4,7 miljoen in juni.

Reizigerspunctualiteit
Ondanks de ingestroomde Sprinters daalde de kans op een zitplaats in de spits licht. Dat gold ook voor een zitplaats op de hogesnelheidslijn. Volgens NS komt dat door de groeiende economie en dalende werkloosheid. Ook de reizigerspunctualiteit is met een half procent gedaald. NS verwacht niet dat de 10-minutendienst tussen Amsterdam en Eindhoven, elke woensdag vanaf september, verlichting gaan brengen. Met het oog op de voorspelde reizigersgroei denkt NS dat het druk zal blijven in de spits.

Hogere cijfers ten opzichte van 2016 oogstte NS op het gebied van klanttevredenheid (+1,6 procent), aanspreekbaarheid van het NS-personeel in de trein (+10 procent), tevredenheid over de stations (+4 procent), reinheid van de treinen (+3 procent) en reinheid van de stations (+4 procent). Het service- en loketpersoneel op de stations en de perrons doet het beter op aanspreekbaarheid (+6 procent), hulpvaardigheid (+3 procent) en vriendelijkheid (+ 1 procent).

West Midlands
De gewonnen aanbesteding van de West Midlands-concessie door Abellio levert NS per 10 december 2017 een flinke omzetverhoging op van ongeveer een half miljard euro per jaar, tot het voorjaar van 2026. Abellio UK heeft een belang van 70 procent in het consortium waar ook Mitsui en East Japan Railway Company (JR East) deel van uitmaken. West Midlands Trains Ltd verzorgt straks de intercityverbindingen vanaf Londen naar Birmingham en Liverpool en verschillende regionale lijnen in West Midlands. Dat doet het bedrijf met 2400 medewerkers en 170 treinen die 177 stations aandoen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »