BYD bouwt 21 bussen voor Noord-Holland

donderdag 19 oktober 2017
timer 3 min

Connexxion zet vanaf juli volgend jaar 21 elektrische midibussen van BYD in in Noord-Holland Noord. Dat maakte de Chinese fabrikant bekend bij de introductie van de bus op Busworld in Kortrijk.

De 8,75 meter lange bussen gaan met name in landelijke gebieden rijden. Ze hebben 26 zitplaatsen, ongeveer evenveel staplaatsen en twee deuren. De midibus is een nieuw type die met de start van de nieuwe concessie in het noorden van Noord-Holland op de weg zullen verschijnen.

BYD bouwt de bussen in China. "We hebben weliswaar sinds zeven maanden een fabriek in Hongarije, maar die bouwt alleen nog de 12-meterversies", aldus Patrick Oosterveld, salesdirecteur bij het in Schiedam gevestigde BYD Europe. "Als die fabriek dat eenmaal goed in de vingers heeft, zullen we ook andere productielijnen daar naartoe plaatsen."

Geen geschikte partners
BYD heeft op dit moment acht bussen in Haarlem rijden, twee in Amersfoort en in december volgen er zeven in Almere. Eigenlijk is BYD bussenbouwer tegen wil en dank, schetst Oosterveld. “We zijn van oorsprong namelijk een batterijfabrikant. In Groot-Brittannië hebben we een prima partner in Alexander Dennis. Die maken goede bussen met het stuur rechts en zetten onze batterij er in. Als we een geschikte partner hadden gevonden die bussen met het stuur links bouwen voor specifieke busmodellen, zou dat een optie kunnen zijn geweest.

Nu hebben we in Hongarije onze eigen busfabriek onlangs geopend en volgend jaar in Noord-Frankrijk. Dat we dat doen is eigenlijk pure armoe, omdat simpelweg niemand de kwaliteit – een totaalpakket inclusief batterij –haalt die we voor ogen hebben. Daarom zijn we zelf gaan bouwen. We zijn daar pas zeven jaar mee bezig. Mercedes al honderd jaar. Denk je echt dat wij een betere bus bouwen? Daar zit zoveel kennis. Maar bij ons is het totaalpakket, dus inclusief de batterijtechniek, erg goed.”

In 2013 was BYD in gesprek met VDL, maar dat liep op niets uit. Inmiddels heeft de Brabantse fabrikant een behoorlijk marktaandeel van de elektrische bussen in Nederland. Oosterveld verwacht niet dat dat zo blijft. "Kijk alleen maar naar de aantallen. In 2025 moeten alle nieuwe bussen elektrisch zijn. Er is maar een beperkt aantal fabrikanten dat binnen een aantal jaar het totale Nederlandse bussenpark kan vervangen. Daar heeft één partij bij lange na de capaciteit niet voor."

'Tussentijds laden heeft geen toekomst'
Oosterveld en zijn collega's geloven niet in oppurtunity charging. Zoals directeur van BYD Europe Isbrand Ho het tijdens zijn prsentatie op Busworld verwoordde: "Tussentijds laden is duur, het kan onveilig zijn en het is lelijk." Oosterveld denkt dat batterijen genoeg capaciteit zullen krijgen om een hele dag lijndienst te rijden. "Alleen voor lange afstanden is er een toekomst voor waterstof, maar dan wel in poedervorm."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »