ICNG wordt het nieuwe werkpaard van NS

ICNG wordt het nieuwe werkpaard van NS

door in rubriek Intercity's
Reacties uitgeschakeld voor ICNG wordt het nieuwe werkpaard van NS

Vanochtend is in Amersfoort het ontwerp voor de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) van NS gepresenteerd. Het gaat nog om een mock-up, de eerste trein komt pas over vier jaar in dienst. “Dit is de Intercity waarin mijn kinderen zullen reizen”, aldus programmamanager Maarten Bakker.

Het ontwerp van de ICNG is gebaseerd op de Alstom Coradia; weliswaar een product ‘van de plank’, maar wel een die op veel fronten is aangepast. Zo kreeg de trein een andere neus en zijn er op het gebied van het interieur talloze aanpassingen. “We hebben wel geleerd van de Fyra. We zijn nu enorm betrokken geweest bij het ontwerp, we hebben niet zomaar de aanbesteding afgewacht”, aldus Bakker. “Ook bij Alstom hadden ze nog niet eerder een klant gehad die zich zo met het ontwerp bemoeide.”

Een paar maanden later dan aanvankelijk gepland – het ontwerp definitief maken duurde wat langer dan verwacht – is het casco-ontwerp nu gereed. Voor Alstom is dit ook een bijzondere klus; het is de eerste keer dat de Coradia Liner doortontwikkeld is voor een maximum snelheid van 200 kilometer per uur en samen met een Italiaanse order is het de eerste keer dat hij op de productielocatie

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook