Eurostar start op 4 april in één richting

vrijdag 9 februari 2018
timer 1 min

Eurostar gaat vanaf 4 april twee keer per dag rechtstreeks tussen Londen en Amsterdam rijden. Van Amsterdam naar Londen zullen reizigers voorlopig moeten overstappen in Brussel voor een veiligheidscheck.

De reistijd komt op 3 uur en 1 minuut tussen Londen en Rotterdam en 3 uur en 41 minuten tussen Londen en Amsterdam. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 40 euro en beschikbaar vanaf 20 februari. De trein stopt niet in Antwerpen en Schiphol.

Andersom is het aanbod kariger. De faciliteiten om grens- en veiligheidscontroles uit te voeren in Amsterdam en Rotterdam zijn nog niet geregeld. Naar verwachting duurt het nog tot eind 2019 voordat dat is opgelost. Tot die tijd moeten reizigers met de Eurostar of Thalys naar Brussel en daar uitstappen voor een check. Een ticket naar Londen is bovendien duurder: vanaf 49 euro. De reistijd bedraagt 4 uur en 40 minuten.

Zowel qua prijs als qua reistijd kan de Eurostar tussen Londen en Amsterdam zich meten met het vliegtuig. De treinstellen van Eurostar bieden plaats aan 900 passagiers. Eurostar denkt al na over een derde verbinding per dag. Tussen de vliegvelden van Amsterdam en Londen zijn vier tot vijf vliegverbindingen per uur.

Vreemd, ik zie Breda niet in het kaartje staan...

Zo versnel je op papier de verbinding ;-)

Breda??? Waarom??? Gaat over de Eurostar, zijn veel meer stations met één overstap te bereiden. Begint nu ietsjes meer te lijken op de oude hsl model vervoerswaarde studie. Daar werd gerekend met per uur 3 hsl treinen, te weten naar Parijs, Londen en Zuid-Frankrijk.

Een goede ontwikkeling. Maar wel dieptreurig dat dit allemaal pas nu komt; en ook nog zo moeizaam. In liberale kringen schermt men zo graag met de aanduiding “Lapland”. Op spoorweggebied lopen we héél véél verder achter. Ondanks alle typisch ‘Hollandse fanfare’.

Dus als ik het goed begrijp, dan rijdt er wel een 'volle' trein van Londen naar Amsterdam en stopt op diverse plekken. Maar hij gaat leeg terug naar Brussel om daar pas de eerste passagiers in te laten stappen naar Londen?

Bijna. Er kunnen passagiers mee van Amsterdam naar Brussel, maar die moeten voorlopig allemaal uitstappen. Om verder te reizen naar Londen moeten ze in Brussel nog door de douane: uitstappen, douane en weer instappen kost al snel 45 minuten. Maar de haltetijd van de Eurostar op Brussel is erg kort en gebaseerd op passagiers die al in Amsterdam en Rotterdam door de douane zijn geweest. Om deze Eurostar te halen in Brussel moet je dus een trein eerder pakken in Amsterdam / Rotterdam, bv de Thalys.

RJ, ik merkte alleen maar op dat het kaartje niet klopte. Het is absoluut geen pleidooi om Asd-Londen via Bd te gaan doen! Als het aan mij ligt gaat die absurde omrijroute van de Benelux er ook zsm uit, en komt er een snelle IC Antwerpen-Noorderkempen-Breda-Tilburg-Utrecht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »