Gemeente aan zet met ov-knooppunten

Gemeente aan zet met ov-knooppunten

door Kernteam Movinnio in rubriek ov-knooppunten
Reacties uitgeschakeld voor Gemeente aan zet met ov-knooppunten

Willen meer mensen in de Randstad gebruik gaan maken van het ov, dan zullen knooppunten beter moeten gaan functioneren. Bij (her)ontwikkeling van een ov-knooppunt werken partijen nog voorbeeldig samen, maar na een tijdje komt er de klad in, weet Movinnio uit ervaring. Tijd voor de gemeente om de regie op zich te nemen.

Knooppunten zijn belangrijke schakels in de ov-infrastructuur en in de verplaatsingsketens van reizigers. Meerdere vormen van vervoer komen hier bij elkaar. Knooppunten hebben zowel een (door)reis- als een verblijfsfunctie. De organisatie is vaak complex doordat eigendom en beheer over meerdere partijen zijn verdeeld. De ov-locaties moeten aan tal van eisen van diverse stakeholders voldoen. Dat komt het beheer van deze knooppunten niet altijd ten goede. Met name stressfactoren breken de knooppunten soms op. Hier liggen kansen voor de gemeenten om een verbindende rol op zich te nemen.

Reizigers ervaren stress
Voor de vaste woon-werk- en woon-studieforens, die blindelings zijn weg weet te vinden op zijn vertrek- en aankomstplek, blijft de stress beperkt tot de jaarlijkse wisseling van de dienstregeling, bij verstoringen en tijdens verbouwingsperikelen op een knooppunt. Een steeds terugkerende spanning is de zitplaatsstress.

Voor de meer incidentele, of ter plaatse onbekende, gebruiker liggen de zaken anders.

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook