Qbuzz te spreken over Heuliez Bus

vrijdag 8 maart 2019
timer 3 min

Qbuzz maakte deze week de nieuwe leveranciers voor elektrische bussen in de concessies Groningen Drenthe en Utrecht bekend. Opvallende naam, naast Ebusco en VDL, is Heuliez Bus uit Frankrijk. Doorslaggevend waren de hoge laadsnelheid en de garantie die Heuliez gaf op de levensduur van de batterijen, vertelt Qbuzz-topman Gerrit Spijksma.

Spijksma en de Utrechtse gedeputeerde Dennis Straat maakten op 6 maart bekend dat Heuliez Bus in de concessie U-OV 35 elektrische 18-meter-gelede bussen voor de stadslijnen 3, 7 en 8 gaat leveren. Voor het streekvervoer is in Utrecht de keuze gevallen op 20 elektrische 12-meterbussen van Ebusco.

Gerrit Spijksma, CEO van Qbuzz

Eerder deze week werd ook bekend dat het Franse bedrijf de Q-link-lijnen in Groningen en Drenthe gaat verzorgen, naast VDL waar Qbuzz al goede ervaringen mee had

Veel nieuwe partijen op de markt
Die goede ervaringen wogen in deze nieuwe tender wel mee, vertelt de Qbuzz-topman, maar waren niet doorslaggevend. “Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat er veel nieuwe, buitenlandse, aanbieders op de elektrische markt zijn gekomen met goede bussen en aantrekkelijke proposities. Heuliez was één van deze aanbieders.”

Prijs-kwaliteitscombinatie
Het Franse bedrijf kwam in Groningen Drenthe en Utrecht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding uit de bus. Spijksma: “Heuliez combineert een middelgrote batterij met een hoge laadsnelheid, waardoor relatief veel elektrische kilometers gereden kunnen worden. Dit is van bijzonder belang omdat de bussen snel en efficiënt op de eindpunten kunnen worden opgeladen.”

Een van de onzekerheden bij elektrische bussen is de levensduur van de batterij, benadrukt hij. “Heuliez gaf garanties aan ons af, die onzekerheid wegnamen. Een leverancier die zegt: ‘Als de batterij stuk gaat is dat ons risico’, is voor ons interessanter. Dat is een stukje risicospreiding.”

Meerdere partijen
Qbuzz vindt het bovendien aantrekkelijk om het leveringsrisico te spreiden. “We verdelen de totale bestelling in de beide concessies die we rijden nu over VDL, Ebusco en Heuliez. Als we 150 elektrische bussen bij één fabrikant zouden bestellen, die dat later niet blijkt te kunnen nakomen, is dat nogal een risico.”

Nederland aantrekkelijk
Leveranciers zijn druk bezig zichzelf op deze relatief nieuwe markt de positioneren, constateert Spijksma. “Tot nog toe loopt Nederland in de elektrische bussenmarkt voorop: hier rijdt al veel in de praktijk. In bijvoorbeeld Duitsland zijn ze nog niet zo ver. Voor buitenlandse producenten is Nederland dus een aantrekkelijk land om hun producten op de markt te brengen.”

Spijksma verwacht in de toekomst dan ook meer buitenlandse bussenbouwers in Nederland te mogen verwelkomen. Hij vergelijkt het met de markt voor dieselbussen, waar inmiddels vele binnenlandse en buitenlandse merken op de markt zijn. "Ik verwacht voor de elektrische bussenmarkt in de toekomst een vergelijkbare ontwikkeling.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »