Het recept voor een optimaal netwerk

Het recept voor een optimaal netwerk

Bij het bedenken hoe het ‘het ideale netwerk’ eruit zou moeten zien, het thema van OV-Magazine #3, dringt zich de vraag op: ideaal voor wie? Ideaal voor de reiziger, om wie het uiteindelijk – hopelijk – allemaal te doen is? Daarbij doet zich meteen het probleem voor dat ‘de reiziger’ niet bestaat.

De forens wil zo snel mogelijk van A naar B en vindt het misschien niet zo erg om daarvoor over te moeten stappen en desnoods een stukje te staan, terwijl de recreatieve weekendreiziger minder haast heeft en juist wel een zitplaats wil hebben. Ideaal voor de vervoerder, die een zo efficiënt mogelijk inzet van mensen en middelen nastreeft? Of ideaal voor de opdrachtgever, die als het goed is voldoende helikoptervisie heeft om niet alleen naar het vervoer te kijken, maar ook bredere doelen als leefbaarheid en milieu in het oog houdt.  

Ideaal voor alle partijen zal het dan ook niet gauw worden. Emeritus hoogleraar openbaarvervoerkunde en spoorwegbouwkunde Maurits van Witsen gaat nog een stapje verder en vindt het hele begrip niet juist. Ideaal bestaat niet, optimaal wel. Daarmee bedoel ik dat je de beste keuze maakt onder de gegeven omstandigheden. Het gaat bij openbaar vervoer altijd om

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook