Keolis: statushouders op bus in IJssel-Vecht

dinsdag 3 december 2019
timer 3 min

Keolis gaat in 2020 tussen de 10 en 20 statushouders opleiden tot buschauffeur voor de concessie IJssel-Vecht, die december 2020 start. Dat vertelt Inge Heijna, manager Maartschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ook bij Arriva, RET en Connexxion lopen soortgelijke trajecten, als mogelijke oplossing voor het nijpende chauffeurstekort. Bij HTM, GVB en Qbuzz zetten hier nog niet actief op in, maar volgen het traject wel met belangstelling. Dat blijkt uit rondvraag van OV-Magazine.

De inzet van statushouders wordt als mogelijke oplossing gezien voor het nijpend chauffeurstekort. Veel buschauffeurs gaan de komende jaren met pensioen. “De gemiddelde leeftijd van de buschauffeurs is 55 tot 56 jaar. De komende jaren krijgen we daarom te maken met een grote uitstroom van personeel”, vertelde rayonmanager Theo Duivesteijn van Breng, dat onder Connexxion valt, aan Omroep Gelderland.

In Arnhem werken de gemeente en vervoerder Connexxion samen om Syrische statushouders om te scholen tot buschauffeur, schreef de omroep. Onlangs rondden negen statushouders de opleiding met goed gevolg af. Connexxion wil het project graag uitbreiden naar Nijmegen en Eindhoven.

Keolis ziet potentie

Bij Keolis zijn ze nog niet begonnen met de inzet van statushouders, maar dit gaat wel gebeuren in de concessie IJssel-Vecht. “Het uitgangspunt is om volgend jaar te starten met een groep van 10 FTE”, vertelt Heijna. Hoeveel statushouders dat exact zullen zijn, kan Heijna nog niet zeggen. “Stel dat ze 32 uur per week gaan werken, dan hebben we 14 chauffeurs nodig. Maar misschien vallen er ook wel een paar af tijdens de opleiding. In februari weten we meer.”

Arriva kreeg nominatie

Ook bij Arriva worden statushouders aan een baan geholpen. “Dit doen we door samen te werken met gemeenten en organisaties als GelreWerkt”, vertelt woordvoerder Joyce de Vries-Pieterman. Eén van de statushouders werkt in Zutphen als buschauffeur. Zijn traject werd genomineerd voor de ESF Award van het Europees Sociaal Fonds.

RET biedt doorgroei

Bij RET zijn momenteel 2 Syrische statushouders aan het werk als trambestuurder, volgen er 3 een opleiding en lopen er 2 stage, zegt woordvoerder Rolf Harbers. “Op dit moment werken wij samen met onze partner Securitas met Syrische statushouders als controleur op de Tram en die door kunnen groeien naar Trambestuurder”.

HTM, GVB en Qbuzz volgen ontwikkelingen

Bij Qbuzz wordt nog geen ‘actief beleid’ gevoerd om de inzet van statushouders, vertelt directeur Marktontwikkeling Michel van der Mark. “Personeelsgebrek speelt met name een rol in U-OV en DMG, maar is zeker niet ondenkbaar voor het Noorden.”

HTM laat weten nog geen nijpend tekort aan chauffeurs te hebben, maar de ontwikkelingen wel nauwlettend te volgen. Woordvoerder Marijke Poppelier: “Je hebt als bedrijf nu eenmaal te maken met uitstroom én je wilt een evenwichtig personeelsbestand.”

Bij GVB worden statushouders nog niet ingezet als chauffeur, maar wel in staf- en ICT-functies, vertelt woordvoerder Mireille Muller. “Natuurlijk is het interessant als er statushouders zijn die op de bus kunnen gaan rijden, maar een goede beheersing van de Nederlandse taal is daarbij wel belangrijk.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »