Ondanks een aangenomen motie, komt er voorlopig geen IC op het het traject Amsterdam – Heerlen – Aken. Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) vindt de verbinding te duur.
IC Amsterdam – Aken voorlopig van de baan
Dat schrijft burgemeester Cox van de gemeente Sittard-Geleen in een brief aan de gemeenteraad. Op 14 november 2019 diende de lokale gemeenteraad een motie in, omdat zij in de nieuwe Hoofdrailnet-concessie vanaf 2025 graag een internationale trein tussen Amsterdam en Aken zien rijden.
Vanuit de Tweede Kamer werd op 25 november 2019 een motie van SP en CDA aangenomen, waarin staat dat de Kamer vanaf 2025 ook graag deze Intercity ziet komen, schrijft burgemeester Cox.
Desondanks ziet minister Van Nieuwenhuizen de komst van deze Intercity momenteel niet zitten. De exploitatiekosten van 10 miljoen euro per jaar zijn haar te gortig. Bovendien heeft NS tot 2028 geen treinen meer te beschikking. Vanaf 2031 kan de vervoerder eventueel een rendabele Intercity gaan rijden.
Tweede sneltrein
Het advies van de minister wordt daarom waarschijnlijk om te kiezen voor een alternatief; een tweede sneltrein tussen Maastricht en Aken. Deze moet uitwijzen of er voldoende vervoervraag is in de toekomst. Momenteel rijdt deze zogenaamde Tweelandentrein één keer per uur.
Vanaf 2022 kunnen dat er twee per uur worden, zodra de benodigde infrastructuur gereed is. Het gehele traject is inmiddels geëlektrificeerd en spoorverdubbeling op het traject Heerlen – Aken is momenteel in uitvoering.
Mocht de IC Amsterdam – Aken er tóch nog komen, dan gaat de tweede sneltrein Maastricht – Aken niet door in verband met de beschikbare capaciteit op het baanvak Heerlen – Landgraaf, zo besluit de burgemeester zijn brief.
Een andere optie kan zijn om de IC Amsterdam – Aken aan te bieden als losse concessie. Dat gebeurt momenteel ook al met de sneltrein Maastricht - Aken; de trein die oorspronkelijk als Drielandentrein door het leven moest gaan, maar tegenwoordig als Tweelandentrein rijdt.
Lees ook: Drielandentrein mag eindelijk gaan rijden
In het komende nummer van OV-Magazine interview met Mike Lücker van de provincie Limburg en Michiel Cusell, regiodirecteur Limburg van Arriva, over deze verbinding en de strubbelingen met België. Wilt u het magazine ontvangen? Neem een abonnement.
Meer artikelen met dit thema
GVB start aanbesteding aanschaf 78 nieuwe trams
10 jul om 09:50 uurDe Vervoerregio Amsterdam heeft aan het GVB opdracht gegeven om te starten met de aanbesteding voor de aanschaf…
Kamermeerderheid tegen bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer
2 jul om 11:07 uurDe motie die de regering oproept om 225 miljoen van de voorgenomen bezuiniging van 335 miljoen euro op het…
Concessie Amsterdam wederom gegund aan GVB
1 jul om 09:15 uurGVB mag de concessie Amsterdam blijven verzorgen, heeft het het dagelijks bestuur van…
Vervoerregio’s maken bezwaar tegen bezuiniging op het ov
23 jun om 10:47 uurDe Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben officieel bezwaar ingediend bij het…
Twee inschrijvers voor nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant
19 mei om 14:57 uurArriva en EBS hebben een bieding uitgebracht op de nieuwe ov-concessie in Oost-Brabant. Arriva is de huidige…
Goan-fiasco kost 1,4 miljoen
15 mei om 14:10 uurWe schreven al eerder over het gebrek aan animo voor de Twentse ov-app 'Goan', waarin Twente ov- en Wmo-vervoer…
Meer onveiligheid door streng overwegbeleid
2 apr om 11:16 uurHet overwegbeleid voor spoorwegen is sterk gericht op verbetering van de veiligheid…
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Reactie toevoegen