'Omarm investeringsplan ProRail en NS'

maandag 16 maart 2020
timer 3 min

Volgens Michiel Boer en Henri Janssen van vakbond FNV Spoor moet minister Van Veldhoven ervan afzien om ProRail een zelfstandig bestuursorgaan te maken. Omarm liever het investeringsplan van ProRail en NS, schrijven zij.

De laatste vijf jaar presteren ProRail en de NS beter en beter. Het gaat eigenlijk geweldig. Toch wil minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen (D66) ProRail omvormen tot een zelfstandig bestuursorgaan.

Waarom wilt u iets 'repareren' dat helemaal niet kapot is?

Wij vragen haar: waarom? Waarom wilt u iets 'repareren' dat helemaal niet kapot is? De klanttevredenheid en punctualiteit van NS zijn nog nooit zo goed geweest. Dit als gevolg van de huidige gelijkwaardige samenwerking met ProRail. Volgens ons leidt omvorming van ProRail naar een zelfstandig bestuursorgaan tot een grote afstand tussen ProRail en de NS en andere vervoerders.

ProRail moet dan bij elk wissewasje rekening houden met de kans op het matje geroepen te worden door de minister of de Tweede Kamer, in plaats van alle aandacht te richten op de operationele taken, zodat problemen meteen worden opgelost.

Voor FNV Spoor geldt dat spoorvervoerders en de rails waarover ze rijden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Iedere ingreep om ProRail en NS uit elkaar te halen, gaat ten koste van de kwaliteit. In haar advies van 17 februari kraakte de Raad van State dit idee van de minister volledig af. De volgende organisatie in een lange rij.

Valse verwachtingen

De minister van Milieu en Wonen wekt valse verwachtingen en geeft een verkeerde voorstelling van zaken. Het lijkt erop dat zij de enige is die nog in dit onzalige plan gelooft. Naast de Raad van State hebben diverse organisaties, VNO-NCW, Deltalinqs, EVO-Fenedex, Branche Organisatie Zeehavens, Koninklijk Nederlands Vervoer, Federatie Mobiliteit Nederland, NS, Reizigersorganisatie Rover, de OR van ProRail en wij, FNV Spoor, al aangegeven dat dit plan absoluut niet in het belang van de spoorsector, noch dat van de reiziger is.

Dus minister Van Veldhoven, nogmaals: waarom iets willen repareren wat niet kapot is? Er is geen enkele reden om deze organisatiewijzigingen door te zetten. Waarom willen we hiervoor 4 miljoen euro per jaar betalen? Extra investeringen, die betaald worden uit de schatkist voor iets wat nu zeer goed functioneert?

Zet het sein op rood

Zet het sein op rood. FNV Spoor ziet heel andere uitdagingen. ProRail en NS dienden eind vorig jaar bij het kabinet een investeringsplan in ter waarde van 21 miljard euro. Want door te investeren in betere en snellere treinverbindingen wordt het voor mensen aantrekkelijker te kiezen voor duurzaam vervoer. Die inspanning begint in Den Haag. FNV Spoor zou graag zien dat minister Van Veldhoven investeert in een toekomstbestendig spoor.

Want een goed functionerend spoor dat de verwachte groei vlekkeloos aankan, helpt ook om de klimaatdoelen te realiseren. Daarvoor mag van FNV Spoor het sein op groen.

Michiel Boer en Henri Janssen zijn bestuurder bij de vakbond FNV Spoor.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Omarm investeringsplan ProRail en NS'

utrecht,foto jan lankveld, mei 2012 ,3 treinen in een beeldvullend beeld van wissels en rails en treinen. © Jan Lankveld

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »