‘Mobiliteitswereld kan innovatie goed gebruiken’
In de mobiliteitswereld is weinig ruimte voor echte innovatie, vindt Alwin Bakker, CEO van The Future Mobility Network. Tijd om dat te veranderen. “We moeten wel, want het huidige systeem loopt vast. In de gebouwde omgeving liggen veel kansen voor integratie van nieuwe mobiliteitsoplossingen. The sky is the limit.”
Waar blijven ze, die innovatieve nieuwe vervoersvormen? Denk aan bezorgrobot, vliegende auto’s of autonome shuttles waarover het de afgelopen jaren meer dan eens ging. Maar het hapert nu.
Alwin Bakker ziet het met lede ogen aan. “Enkele jaren geleden kwam het innovatieve denken in de mobiliteitssector op en hadden we zelfs een Experimenteerwet. Maar de focus ligt de laatste jaren op kosteneffectiviteit. Dat gaat slecht samen met innovatie en leidt juist tot stagnatie. Daardoor zien we weinig echte mobiliteitsinnovaties, maar vooral doorontwikkeling van traditionele vervoervormen.”
Het kan wél
Bakker merkte in een vorig leven als ‘innovatieve ambtenaar’ hoe je zelf als ambtenaar wel degelijk kon innoveren. Vanuit die mindset startte hij zes jaar geleden een nieuwe startup: the Future Mobility Network. “Innovatie is geen doel op zich, maar ik wilde verandering aanjagen. Verbeteren. Door middel van slimme mobiliteit steden verschonen. Verduurzamen. Vanuit de kennis die ik heb van de ambtelijke processen, wil ik doorgaan waar andere stoppen en met risico en lef echte innovaties neerzetten en uitrollen.”
Terwijl hij ooit startte met compagnon Joop Veenis zijn er inmiddels al twintig man in dienst. “Ons bedrijf zet nieuwe mobiliteitsvormen neer en laat het daarna landen in de stedelijke omgeving. We voerden al meer dan 500 projecten uit, uiteenlopend van implementatieplannen voor shuttles en robots tot en met programmamanagementklussen rondom mobiliteits- en verkeersmanagement. Maar we voeren ook gedragscampagnes uit, om mensen te verleiden de auto te laten staan.”
Overheid trapt op de rem
Recent werd nog een proef met een autonome shuttle van de Haagse ov-vervoerder HTM stilgelegd. Bakker, met zijn Future Mobility Network medeaandeelhouder van het bedrijf achter de shuttle. “Het speelveld rond innovaties veranderde vooral rond dat Stint-ongeluk in 2018. De overheid focust zich erg op verkeersveiligheid. Met de HTM-shuttle kregen we alleen kortetermijnontheffingen van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dat werkt lastig als je langetermijntesten wilt doen. Terwijl we met onze negen shuttles, vier bezorgrobots en vier zelfvarende ferry’s in totaal nul ongelukken hebben gehad op openbare weg of water. Dus hoe reëel is dat angstbeeld?”
Een andere innovatie waar Bakker zich op richt is de ontwikkeling van drones. “Toen we daarmee bezig gingen, ontmoette ik een nieuwe RDW: de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Die had weinig haast, het ging vooral over wat er niet mag en kan. Ik vind dat de beperking niet het uitgangspunt moet zijn. Zo komt er nooit verandering op gang.” Ook daar is wederom de vraag hoe reëel het gestelde angstbeeld is, waaromheen wet- en regelgevingskaders gebouwd worden?
Afstappen van oude overtuigingen
Binnen de eigen test- en leeromgeving op het Future Mobility Park in Rotterdam voert The Future Mobility Network nog altijd proeven uit, middels de hinkstapsprongmethode. Bakker: “Bestaande adviesbureaus ontwikkelen vaak methodes en analyses, maar bij ons kunnen bedrijven en overheden praktijktesten doen met nieuwe mobiliteitsvormen. Onze visie en methodiek bestaan uit concreet dingen doen en ervaren. Sinds kort hebben we een hyperloopbaan staan, maar we testen bijvoorbeeld ook een dronetower, om vliegen met drones als serieus alternatief te gaan beschouwen. En we testen ook autonome systemen op afgesloten wegen. Daarna kunnen we deze innovaties sneller laten landen in de openbare ruimte.”
Maar daarvoor moeten overheden wel afstappen van oude overtuigingen. Dat kan soms knap lastig zijn. “Waarom zou je een nieuwbouwgebied met oude parkeernormen inrichten? Dat kan anders, maar er heerst wederom angst om de bestaande normen los te laten. Men is bang dat mensen niet kopen in nieuwbouwplannen met ‘minder’ parkeerplekken of andere mobiliteitsoplossingen. Dit zie je vooral terug in landelijk gebied. Mijn overtuiging is dat de tweede auto er per direct uit kan, door alternatieven aan te bieden zoals e-bikes, deelmobiliteit en ov, in combinatie met hubs.”
“Je kunt je afvragen of het in Nederland allemaal niet wat té streng is”, gaat Bakker door. “In landen om ons heen kunnen veel testen wel, die hier niet kunnen. Dat komt door de regels. Er is veel meer mogelijk als je niet in beperkingen denkt. Dat probeert The Future Mobility Network te laten zien. Niet om door heersende opvattingen heen te beuken, maar door met respect naar elkaars belangen te luisteren en vervolgens toch dingen voor elkaar te krijgen.”
Nieuwe projecten
Voor 2023 heeft Bakker meerdere speerpunten met zijn mobiliteitsbedrijf. Ten eerste wil hij volop verder met de mobiliteitsmanagementprojecten, om mensen te verleiden tot ander mobiliteitsgedrag. “Maar daarnaast willen we op afgesloten terreinen het automatisch rijden met shuttles en bezorgrobots ook doorontwikkelen. De volgende stap is om in de gebouwde omgeving deelmobiliteit neer te zetten en het uiterste doel, is om meer drones te laten vliegen. We moeten niet denken in beperkingen. Het huidige systeem loopt vast, dus we moeten deze verandering wel inzetten: the sky is the limit.”
Dit artikel is afkomstig uit het Trendboek Mobiliteit 2023. U kunt Trends 2023 hier gratis lezen.
Geachte hr. Bakker: ziet via youtube.nl (tik in) Boston Dynamics Amazing Robots Atlas and Handle(tik in) All Best Advanced Humanoid Robots Until 2029 Ep. 03 || Male Version(tik in) Titan The Robot,Tech Expo -Hull, 1st Oktober 2019: de ontwikkelingen van de nieuwste generatie Robots,die vele taken kunnen overnemen zowel in de ouderenzorg/gezondsheidszorg/ en meerdere sociale bezigheden etc.Maar ook de opkomst van over het meer gebruik van waterstof-aandrijvingen,zowel in het ov-bus/trein/vrachtwagens etc.Ziet via:waterstofmagazine.nl China: 444 waterstofbussen razend populair in de stad Zhangjiakou bij - 30 graden Celcius,daarnaast ziet ik géén Elektrische bussen rijden van het Chinese BYD vervoersbussen,waar de 240! elektrische bussen enorm veel problemen kende,die reden in de div. Provincie's onderandere in Gelderland?.Ziet ook via: via opwegmetwaterstof.nl datum 20-4-2020: 7000 Elektrische vervoersbussen worden omgebouwt naar waterstof-aandrijving gezien de vele beperkingen,vooral bij zeer lage buiten temperaturen, in een Chinese Miljoenenstad.En waarom weet ik dat weer,als Senioor van huidige leeftijd van 78 jaar.Maar fris van geest,en heel veel belangstelling voor de technologische innovatie technieken.Die ik ontvang via mijn Schotel/Vakbladen/en via de div. informatie-bronnen etc.En dat ontbreekt vaak via Kabelland Nederland tov de Schotel-bezitters,in de ontvangst van de exakte waarheden en bevindingen.Het is om te huilen,vooral het dom blijven houden van de Kabel-bezitters. Het moet anders voor de toekomst,meer inhoudelijke Talk-Show TV praatprogramma's.Adieu
Ingediend door hans peperkamp op ma, 30/01/2023 - 15:19
Geachte hr. Bakker:overal in de wereld zijn in vele landen,bezig met Mobliliteit,en vooral de productie van waterstof-aandrijvingen heeft héél veel aandacht gekregen.Neem ook kennis via Alle Thema's Duurzaamheid en Energie,mijn ingezonden reaktie's.Via youtube.nl (tik in) Toyota FINALLY Revealed New Hydrogen Combustion Engine| GAME CHANGER!(tik in) The Unfortunate Truth About Toyota's Hydrogen V 8 Engine.En vooral dat de Otto 4 slag kleppenmotor door waterstof-injectie die in ontwikkeling is,betaal zal worden voor de lagere/midden inkomens,en géén laadpalen meer voor de deur en appartementen.En de nieuwste waterstoftreinen van Alstom/Siemens kunnen op waterstof globaal 1000 km ver rijden op een tankvulling.Nu de Nederlandse Spoorwegen nog,en de regionale treinvervoerders hun diesel-treinen vervangen via Waterstof-aandrijving.Nadeel van Elektrische rijden: eerst je lithium-batterij opladen,en dan leegrijden,bij waterstof-gebruik is de Brandstofcel maakt gebruik van Water H2o en Zuurstof als spitsing,om energie te produceren.Een flesje drinkwater kan gezien worden als energiedrager.Waar ik mij al jarenlang aan erger,aan die lichtgwichten,die te weinig kennis beschikken,maar wel de macht hebben,voor de verkeerde besluitvormingen.Je komt ze overal tegen: in de Landelijke Politiek/Provinciale Bestuurders/Gemeente-Raden etc.Als voorbeeld: de huidige Minister van Klimaat,is Burgemeester geweest in Harderwijk,en heeft het licht gezien,en nu klimaat-Minister.Verkeerde beslissingen in de aankoop van de Fyra-treinen,en opgeknapt door een van de beste Treinenbouwers HITACHI,maar ook de inkoop van de nieuwe Defencie-vrachtauto's die 4 cm te hoog waren.Maar ook de verkeerde Politie-auto's,digitale verbindingen/wapens etc.Wat de Burgers van Nederland heel veel Belasting-Geld heeft gekost.CEO van Rijnstate Ziekenhuis in Elst,die heeft een visie om waterstof-opslaan en te gaan gebruiken.Die moet feitelijk in de Tweede Kamer-Fractie aanwezig zijn.Via youtube.nl (tik in) Waterstof Rijnstate Elst,en ziet waarom.CEO's met toekomst visie,dat is het belang van de BV Nederland.Adieu.
Ingediend door hans peperkamp op di, 31/01/2023 - 10:26
Geachte hr. Bakker,waar de meer opgeleide lezers zitten te wachten op meer kennis-verrijking,en dat is heel divers.Waar het ontbreekt via de bekende Tolk-Show TV praat-programma's aan parate kennis.Waar gaat het feitelijk over!.Binnen de gedachtegoed-denkbeelden van de Alpha opgeleide Tv presentatoren.En dat veroorzaakt aan de vele bekende frictie's,en vooral het elkaar-afzeiken,het gaat op de kijkcijfers.Eerst in de koekoek van de camera kijken,om je mening te verkochtigen.En overheen.Massa is Kassa: trekt nog veel kijkers,maar inhoudelijk en meer cultirele aspecten worden niet weergegeven.Het moet heel laagdrempelig tv programma zijn.Waarom niet zoals ik heel veel kennis verkrijg via mijn Schotel en vaak voorzien van inhoudelijke Thema TV programma's. Vie youtube.nl (tik in) Die Autodoktoren geven al jarenlang een inhoudelijke Auto-techniek.En via: www.mvwautotechniek.nl hoge school-autotechniek,en vooral de professionele uitleg van de brandstof-cel is van een zeer hoog niveau.En dat maakt hr. Bakker het verschil tussen de kabelkijkers en de schotel kijkers.
Ingediend door hans peperkamp op vr, 03/02/2023 - 13:44
Geachte hr Bakker:om de heersende woningnood en de zekerheid van mobiliteit te verzekeren.En als in 2050 in Nederland 30 miljoen inwoners zal tellen!.En ook het energie-probleem op te lossen.Dan moet je over heel veel visie beschikken.Via youtube.nl (tik in) Nobody can stop the chinese.They invented a Skyscraper making machine(tik in) Watch a 57-story Building Go Up in 19 Days|WSJ(tik in) Rolls-Royce|Small modular Reaktor(nieuwe energiebron)(tik in)China's Mega Projects: Energy(tik in)How China Plans to win the Future of Energie(tik in) China leave American President Shocked,Builds The longest Untersea Tunnel in The World.In China vandaag besloten,morgen beginnen,en geen langdurige besluitvormingen.Nederland in 2050 vol met zonnepanelen/windmolens/drijvende zonnepanelen parken,en mobliteit via ondergrondse transport.Ik ben blij dat ik met mijn leeftijd van 78 jaar dat niet meer hoef mee temaken,maar wat voor wereld laten we achter voor onze kinderen/kleinkinderen?.Ziet via: Feedhunter,com mijn vorige hobby(als voorbeeld),en daarom heel veel exakte informatie kunnen ontvangen,voor huishoudelijk gebruik,je hebt te maken met uitzendrechten.En daardoor ging voor mij,een wereld voor mij open,inzake vooral voor kennis-overdracht.En in de toekomst visie's van vooral de Aziatische landen zijn de voorlopers in de innovatie-ontwikkelingen.China hebben we met zijn alle enorm rijk gemaakt,door de internet-bestellingen,en vele huishoudelijke consumenten-producten komen Made China.Als aanvulling op uw visie hr. Bakker.Succes verder in uw visie nu en in de toekomst.Adieu.
Ingediend door hans peperkamp op do, 09/02/2023 - 20:09
Reactie toevoegen