Station Almere Centrum volledig vernieuwd
Almere heeft in januari de verbouwing van station Almere Centrum en de omliggende pleinen afgerond. Het station is daarnee klaar voor de steeds groter wordende reizigersstroom. Ook de verblijfskwaliteit van de pleinen is verbeterd door toevoeging van groenvoorzieningen.
Almere is de afgelopen flink aan de haal gegaan met de omgeving rond het station Almere Centrum. De stationshal is o.a. ruimer gemaakt, heeft een nieuw plafond en met een mozaïekvloer een moderne uitstraling gekregen. De vloer gaat naadloos over in de openbare ruimte en de pleinen buiten het station. De twee liften in de hal zijn vernieuwd met doorzichtig glas, wat bijdraagt aan een ruimtelijk en veilig gevoel. Verder is het winkelaanbod in de stationshal uitgebreid, zijn de puien vernieuwd en de stationspiano en een kunstwerk van Peer Veneman teruggeplaatst.
Nieuw: meubilair, zonnecellen en een fietsenstalling
De perrons zijn heringericht en voorzien van nieuw meubilair om meer ruimte voor de reiziger te creëren. De perronkappen zijn gerenoveerd, waarbij al het glaswerk is vervangen met glas waarin grotendeels zonnecellen zijn verwerkt. Het buizenframe is voorzien van een frisse rode verflaag en op het dak zijn bijna 1200 zonnepanelen geplaatst. Het energieverbruik is flink omlaag gebracht en er wordt nu zelf duurzame energie opgewekt.
Van het busstation zijn de plafonds over het gehele gebied vernieuwd, lekkages zijn verholpen en de verlichting is zodanig aangepast dat het verblijf op het busstation als prettiger en veiliger wordt ervaren. Naast de stationshal en de perrons zijn twee inpandige fietsenstallingen opgeleverd, met plaats voor ruim 3.400 fietsen.
Het vernieuwde station past beter bij een grote stad met straks zo’n 300.000 inwoners. Samen met Almeerders en reizigers is een plan gemaakt en het station veranderd in een duurzaam station.
Groen toegevoegd aan pleinen
In de stationsomgeving zijn naast aanpassingen aan de ondergrondse infrastructuur het Stationsplein en Mandelaplein volledig heringericht. Er zijn meer zitjes en plekjes om te verblijven en te ontmoeten. De ontwerpen voor beide pleinen zijn samen met Almeerders gemaakt. Veel wensen zijn erin verwerkt. De pleinen zijn groener en sfeervoller. Ook zijn de pleinen en het station overzichtelijker en beter toegankelijk voor iedereen.
Naast groen is er ook kunst te vinden in de stationsomgeving. Het lichtkunstwerk ‘Kunstwerk-Almere’ van kunstenaar Geert Mul is een fantasierijke verbeelding hoe de stad er onder water uit ziet. Het is een onderdeel van de Zeegroene Loper, de kunstroute vanaf het station tot aan het Weerwater.
Overgang is stapsgewijs
Het Mandelaplein loopt geleidelijk over in het aangrenzende park. Er zijn verschillende bomen en struiken geplaatst: meerstammig, enkelstammig, brede hogere bladerenkroon of met een lagere vertakking. Ze zullen de wind op het plein breken, maar geven het ook een sfeervolle uitstraling mee. Het nieuwe groen nodigt uit nog wat langer te blijven.
Het Stationsplein is een mooie overgang naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad. Het geeft een doorkijkje naar wat de bezoeker van het nieuwe centrum te wachten staat: een aantrekkelijke, levendige en bruisende binnenstad.
Bron: Gemeente Almere
Wat jammer dat er een foto is bijgeplaatst van de oude situatie!
Ingediend door Paul Schulten op za, 25/02/2023 - 22:15
Reactie toevoegen