In samenspraak de goede kant op
Maar laten we eens kijken naar wat de toekomst juist kan brengen. We hebben het afgelopen jaar samen de schouders eronder gezet. Als we die samenwerking weten te behouden, voorzie ik een mooie toekomst voor onze sector.
Mobiliteit is en blijft van cruciaal belang. Ook na de pandemie. We hebben alle vormen van mobiliteit nodig om de samenleving weer open te kunnen stellen. Wie eindelijk weer eens een terrasje pikt, kan op de bus of taxi rekenen voor een veilige rit naar huis. Een dagje uit, of een bezoekje aan familie, kan straks ook weer. Mobiliteit maakt onze maatschappij bovendien inclusief: senioren, mensen met een beperking, kinderen in het speciaal onderwijs. Zij kunnen meedraaien dankzij het brede Nederlandse mobiliteitsaanbod.
Maar we moeten er samen wel voor zorgen dat dat brede aanbod blijft voortbestaan. Dankzij de coronacrisis zijn veelbesproken veranderingen in gang gezet. Dankzij druktemelders kunnen reizigers drukte mijden. Ook de spreiding van lesuren draagt bij aan het verlichten van de spits. Er is meer aandacht gekomen voor ‘ov op maat’, waarbij de dienstregeling in het ov bijvoorbeeld op rustige momenten wordt aangevuld met deeltaxi’s. Ook hebben we, ondanks de enorme dip in het aantal reizigers, het aantal emissievrije voertuigen op de weg vergroot.
We mogen er trots op zijn dat we ons, door samen te werken, goed weten aan te passen. Vervoerders, opdrachtgevers, onderwijsinstellingen, vakbonden, Rover en het ministerie van IenW weten elkaar te vinden. Dat leidde tot duidelijke en broodnodige afspraken.
Helaas verschillen deze afspraken per sector en doelgroep. Dit leidde tot een spectrum aan protocollen en overlegstructuren. Willen we de toekomst echt efficiënt inrichten, dan moeten we al deze stakeholders aan één tafel samenbrengen. Plannen maken aan afzonderlijke tafels gaat te traag en staat ons niet toe om alle kansen te benutten.
In samenspraak met alle belanghebbenden kunnen we snel de stappen zetten die nodig zijn om het ov een gezonde toekomst te geven. Innovatieve ideeën zijn er genoeg. Een slimme oplossing voor het ontsluiten van stedelijke gebieden? Zet in op Bus Rapid Transit met snelle busbanen en ZE-voertuigen in plaats van op duur spoor. Spreid de spits door met werkgevers en onderwijsinstellingen te praten over gespreide werktijden. Bouw voort op ‘ov op maat’ via slimme technologie en drempelloos betalen via open standaarden. Zo kunnen we steeds meer mobiliteitsservices combineren voor alle inwoners van Nederland. We kunnen het allemaal, maar we moeten het wel samen gaan doen.
Met een duidelijke gezamenlijke missie gaan we na corona weer de goede kant op. Daarvoor moeten we met alle stakeholders dus aan één tafel gaan zitten. Laten we samen de ruimte opeisen die het ov verdient. Dan gaan we weer op weg naar een duurzame, veilige en goed georganiseerde samenleving, met de daarbij behorende mobiliteit.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 2/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.
Reactie toevoegen