Studenten kunnen vanaf studiejaar 2020/2021 tijdens de spitstijden het ov links laten liggen. Roosters worden om de spits heen gepland, spraken de onderwijssector, de ov-sector en de overheid af. Hoe lang de maatregel gaat gelden, is nog niet bekend.
'Doorbraak': minder studenten in spits
“Deze samenwerking is echt bijzonder”, begint Pedro Peters, die namens branchevereniging OV-NL bij de afspraken betrokken was. “We spreken al jaren over spreiding. En nu het door de coronacrisis echt moet, kan het ook. Dit is een win-win voor ov-bedrijven en onderwijs.”
Pedro Peters, voorzitter van OV-NL
Deze afspraak is bestuurlijk bekrachtigd door Peters en Roger van Boxtel (NS) in een overleg met de onderwijskoepels, staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) en minister Van Engelshoven (Onderwijs), en geldt voor het mbo, hbo en wo. Verdere inhoudelijke uitwerking van de afspraak wordt halverwege juni vastgesteld.
Marije Hulsbosch, woordvoerder van de MBO Raad, laat in een reactie weten dat de afspraak 'vooralsnog alleen onderwerp van gesprek is in het kader van de coronacrisis en het voorkomen van besmettingen.' Hoe de situatie er na die tijd uitziet, is nog onbekend.
Spreidingsmodel
Het spreidingsmodel, dat door vervoerders is aangedragen en per 1 augustus in moet gaan, is gericht op vermijding van de spits in het ov en verruiming van de venstertijden voor het onderwijs. In het model mag het aantal vervoerbewegingen in het ov van en naar een onderwijsinstelling vooralsnog 20 procent van de reguliere omvang zijn, en verspreiden onderwijsinstellingen hun activiteiten over de dag, de week en beschikbare locaties. “Zo hoeven studenten niet meer in de spits te reizen, maar ervoor, ertussen en erna”, aldus Peters.
Venstertijden
Voor dit collegejaar blijven de scholen zoveel mogelijk colleges digitaal aanbieden, vertelt Peters. Aanvullend worden per 15 juni venstertijden ingesteld, waardoor alle colleges fysiek tussen 11.00 en 15.00 uur of na 20.00 uur worden aangeboden. “Maar in de praktijk valt dat wel mee, want het is ook al bijna zomervakantie”, besluit de voorzitter van OV-NL.
Onderwerp van gesprek
Studenten uit de spits krijgen is al jaren onderwerp van gesprek. Minister Jet Bussemaker van OCW riep in 2014 al de Taskforce Beter Benutten Onderwijs en OV in het leven, maar onderwijsinstellingen bedankten voor deelname. Destijds wilde het Rijk uitzoeken hoe ze 200 miljoen euro op de vergoeding van het studentenvervoer kon besparen.
Ook NS-topman Roger van Boxtel wil al jaren dat studenten de spits meer gaan mijden. Bij zijn aanstelling in 2015 deed hij hiertoe al een oproep. Her en der werden al wel proeven uitgevoerd of besloten onderwijsinstellingen individueel collegetijden aan te passen, maar een landelijk akkoord werd nog nooit bereikt.
Wat niet in dit verhaal staat maar wel buitengewoon relevant is, is dat de bestuurlijke afspraak over een eventuele spreiding van verkeersstromen en het daarbij mijden van de spits door studenten vooralsnog alleen onderwerp van gesprek is in het kader van de corona-crisis en het voorkomen van besmettingen. Deze afspraak heeft geen enkele betrekking op de situatie na deze periode. Er dus is geen sprake van een doorbraak, in relatie tot eerder geuite wensen van de NS, zoals het artikel suggereert. Onjuiste beeldvorming helaas.
Ingediend door Marije Hulsbos… op vr, 05/06/2020 - 13:46
Graag wil ik een reactie geven op dit onderwerp.
Begin van schooljaar te weten 31 augustus 2020 gaat mijn kleindochter vanaf Burgh Haamstede naar het HMC in Rotterdam.
Zij zou vanaf hier de eerste bus om 06.08 uur moeten nemen om op tijd bij de school te zijn te weten 08.30 uur aanvang.
In de namiddag als zij terug moet rond 17.00 uur vanaf school zou zij als het mee zit rond 19.00 uur weer thuis zijn.
Als er minder studenten in de spits mogen rijden hoe kunnen die kinderen dan aan voldoende school uren komen om de opleiding te voltooien. Ze woont in Zeeland en een vergelijkbare school is nog verder weg omdat deze opleiding niet in Zeeland gegeven kan worden.
L van Prooijen
Ingediend door L van Prooijen op vr, 05/06/2020 - 14:33
1 ding er klopt echt helemaal niets van .
Wie bedenkt zoiets ?
Allemaal theoretisch gezwam en praktisch bijna onuitvoerbaar zoals voorbeeld hierboven.
Het is een centen kwestie . daar gaat het bij de beleidsmakers om .
Ingediend door Daan op za, 06/06/2020 - 17:49
Allemaal theoretisch gezwam. Zeker eerste jaars leerlingen hebben fysiek les nodig. Dit kan en mag alleen in kleine groepen. Er zijn te weinig lokalen en docenten beschikbaar. Om het lokalen probleem op te lossen moet je dus een verlengde schooldag maken. Dit betekent dat leerlingen bijv. Tussen 7:00 en 18:00 ingeroosterd moeten worden. Het lijkt mij slimmer om werkend Nederland uit de spits te weren en bedrijven later te laten starten. Zoals het nu geregeld wordt betekent het dat het komende leerjaar voor heel veel leerlingen een verloren jaar wordt.
Ingediend door Gerard Jeurissen op za, 06/06/2020 - 22:05
De spitsuren zijn van 6:30 tot 9:00 en tussen 16:00 en 18:30 volgens de NS. Het idee op dit moment is om de lessen zo in te richten dat de treinreizen van en naar de onderwijsinstelling tussen deze twee tijdsperiodes in te laten vallen.
Maar wat is er op tegen om de lessen juist plaats te laten vinden op deze spitstijden? Bijvoorbeeld een lesdag van 11:00 tot 19:00. Hierdoor is er voldoende tijd voor alle lessen die gegeven zouden willen worden. Om de leerlingen te motiveren langer op school te blijven, zouden er gratis en gezonde maaltijden uitgedeeld kunnen worden.
Voor opleidingen waar niet veel contacturen benodigd zijn, kan deze tijdsperiode nog in tweeën worden verdeeld, bijvoorbeeld 11:00 tot 14:00 en 15:30 tot 19:00. Met de tussengelegen periode wordt er voorkomen dat er een hoge piek komt in de drukte in de treinen.
Ingediend door wilco op za, 06/06/2020 - 23:04
Na 20 uur college? Neen dank. Doe maar gewoon normaal. Ik snap ook nog steeds niet waarom de studenten nou weer de schuld krijgen van het volle OV en dan maar moeten wijken. Ik moet dus na 11 beginnen en ben dus tot later bezig, dat is een enorme hap uit de dag. Want s'ochtends vroeg is er geen college, maar veel anders doen op die tijd is ook weer geen doen. Ga lekker bij bedrijven lobbyen om de werknemers een rotindeling te geven van hun werkdagen, waarom wij? Beetje egoïstisch.
Ingediend door Joëlle op zo, 07/06/2020 - 11:06
Ah nice nice, goeie dit. Studenten hebben natuurlijk nog niet genoeg last van onderwijshervormingen, die duizenden euros schuld zijn alleen maar fijn om te hebben. Verplicht avondcolleges die zorgen dat je zowel aan je ochtend als aan je avond niets meer hebt kan er ook nog wel bij, het zijn immers maar studenten.
Elke verandering voor de studenten de afgelopen 6 jaar is een slechte. We worden gewoon best wel genaaid hier, alweer. Dat het ook mogelijk is om de werktijden bij bedrijven aan te passen is blijkbaar bij niemand opgekomen, waarschijnlijk omdat de beleidsmakers te bang zijn voor tegenspraak van die kant. Dus dan maar weer de studenten
Ingediend door Hidde op zo, 07/06/2020 - 13:00
Reactie toevoegen