Slim roosteren ontlast ochtendspits
De onderwijsinstellingen volgen daarmee de aanbeveling op vanuit het onderzoek ‘Slim Roosteren’ van MuConsult en NS. “Positief nieuws dus”, zegt hoofdonderzoeker Maartje van der Aa van MuConsult. In het onderzoek werden OV-chipkaartdata geanalyseerd vanuit de shuttlebus, die rijdt tussen Nijmegen Centraal en de campus Heijendaal.
Data verzamelen
In het onderzoek werden de mogelijkheden van anders roosteren bij de drie onderwijsinstellingen op campus Heijendaal onderzocht: Radboud Universiteit, HAN en ROC Nijmegen. Uit OV-chipkaartdata bleek het drukste piekmoment om 8.20 uur. Samen met Anouk Hodde van NS berekende Van der Aa twaalf mogelijkheden om de piekbelasting in de ochtendspits te verlagen.
Meerdere oplossingen
In gesprek met de verschillende belanghebbenden (onderwijsinstellingen, vervoerders, provincie en gemeente) over knelpunten rondom de bereikbaarheid, formuleerden de onderzoekers negen kansrijke oplossingen. “We zijn hierbij echt op zoek gegaan naar win-winsituaties”, stelt Van der Aa.
“Vervolgens hebben wij doorberekend wat het effect op de bereikbaarheid is, als één van de kansrijke maatregelen wordt geïmplementeerd”, stelt Van der Aa. “Hieruit bleek dat het veranderen van de aanvangstijden het grootste en positiefste effect behaalt op de bereikbaarheid.” Bij dat scenario blijven de aanvangstijden bij het ROC Nijmegen op 8.30 uur.
Vervolg
Dit moet resulteren in een daling van de piekbelasting van 19 procent in de trein, 27 procent in de bus en 19 procent op de fietspaden. “Uiteraard moeten studenten en medewerkers dan wel goed op de hoogte worden gesteld”, vervolgt Van der Aa. “En de shuttlebus van Nijmegen Centraal naar de campus moet een kwartier eerder gaat rijden, omdat de de Radboud een kwartier eerder begint.”
Lees ook: Studenten uit de spits gelokt
Reactie toevoegen