OV-chipkaart is al een kwart eeuw oud

OV-chipkaart is al een kwart eeuw oud

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor OV-chipkaart is al een kwart eeuw oud

De OV-chipkaart bestaat dit jaar 25 jaar. Althans, alle uitgangspunten zijn een kwart eeuw geleden bedacht door de RET en Siemens en zijn sindsdien nooit meer aangepast.

RET wil proef met chipkaartTijdschrift Openbaar Vervoer, de voorloper van OV-Magazine, heeft in het eerste nummer van 1991 de primeur: ‘RET wil proef met chipkaart’, luidt de kop boven een kort artikel in het blad. Even terug in die tijd. Jonkheer André Testa, de flamboyante directeur van streekvervoerder NZH, sleept als een van de eerste in Nederland een loodzware autotelefoon mee, waarmee hij opzichtig staat te telefoneren. En CERN, de Europese Raad voor Kernonderzoek, zet in 1991 de eerste stappen op weg naar een World Wide Web, het latere internet.

De Rotterdamse stadsvervoerder RET bereidt in 1991 samen met Siemens een praktijkproef voor met een chipkaart. De twee bedrijven hopen het voor Nederland nieuwe vervoerbewijs in 1992 te testen op tramlijn 2 in Rotterdam-Zuid, schrijft Tijdschrift Openbaar Vervoer. Wat ging aan dit eerste plan voor de OV-chipkaart vooraf?

Magneetkaart
Sinds 1983 bakkeleiden stads- en streekvervoerders en het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de specificaties van de Magneetkaart, de opvolger van de in 1980 geïntroduceerde Nationale Strippenkaart. In 1989 blies VenW-minister Smit-Kroes de Magneetkaart af.

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook