Snelle IC Randstad-Noorden ‘stip aan horizon’

dinsdag 13 februari 2018
timer 2 min

Als het aan spoorbeheerder ProRail ligt, komt er een snelle treinverbinding zonder tussenstops tussen Noord-Nederland en de Randstad. ProRail-topman Pier Eringa wil de reistijd op den duur halveren.

“De afgelopen jaren hebben we het spoorwegennet in Nederland fors verbeterd”, vertelt hij. “Maar de reistijd van Leeuwarden en Groningen naar Amsterdam is al die tijd hetzelfde gebleven. Het wordt tijd dat we dat aanpakken.”

Investeringen
Veel extra investeringen zijn er voor de plannen niet nodig, gaat Eringa verder. ”De meeste baanvakken liggen er al. Ruimtegebrek op het spoor is ook geen probleem: dankzij het spoorbeveiligingssysteem ERTMS kunnen meer treinen van het spoor gebruikmaken.”

Niet concreet
ProRail heeft samen met NS een gezamenlijke visie ontwikkeld voor een snellere verbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland. Maar volgens een NS-woordvoerder zijn er nog geen concrete stappen gezet. “We willen de reistijd versnellen op verschillende corridors. Noord-Nederland is er daar één van.”

ProRail wil ook nog geen termijn hangen aan het voornemen. “Het is bedoeld als stip op de horizon”, stelt Eringa.

Spoorplan Noord-Nederland
In 2017 presenteerden de Noordelijke provincies, NS, Arriva, ProRail en het Rijk nog het het Spoorplan Noord-Nederland – als alternatief voor de Zuiderzeelijn die er nooit gekomen is. In dit programma maakte ProRail een ontwerp van de dienstregeling in 2020, bestaande uit twintig spoorprojecten om een snelle verbinding tussen Randstad, Groningen en Leeuwarden te realiseren.

Het zou geen stip aan de horizon mogen zijn. Het zou (ruim) voor 2025 gereed moeten zijn, want dat is de afspraak in de Vervoersconcessie. Al sinds 2012 (!) ligt er een Hanzelijn die volgens de PKB gebouwd moet zijn om 200 km/u op te rijden. En NS moet volgens de concessie zorgen voor geschikt materieel dat mbv ETCS die snelheid ook kan halen.

Het lijkt erop dat dit nieuwe plannetje vooral moet afleiden van het evidente feit dat het allang zover had moeten zijn.

Het lijkt er vooral op dat iedereen door alle problemen met de Fyra en de ICdefect collectief vergeten is dat er ook nog zoiets is als een Hanzelijn en een vervoersconcessie 2015-2025. Ja beste mensen, dat is er ook nog. Zou daar wel wat van terechtkomen?

En geen woord over Hoogeveen, terwijl wij ook recht hebben op een IC-stop. Schandalig!

Het ligt niet aan ProRail. '... met NS een gezamenlijke visie ontwikkeld'. 'Er zijn nog geen concrete stappen gezet.' 'ProRail wil ook nog geen termijn hangen aan het voornemen.' '... een alternatief voor de Zuiderzeelijn, die er nooit gekomen is.' 'Het wordt tijd dat we dat aanpakken.' Wat een oeverloos gezever. Is dat het enige, dat ProRail bij monde van Eringa kan voortbrengen?

Er is een petitie op petities.nl : Zuiderzeelijn naar Denemarken en Zweden. Dat spoor vanaf Groningen daarheen bestaat al, maar moet alleen nog even geschikt gemaakt worden voor de Internationale trein. Verder zou het snelle spoor van Amsterdam naar Groningen via Almere, Lelystad, Emmeloord, Lemmer, Heerenveen en Drachten zo snel mogelijk aangelegd moeten worden! Op naar de 10.000 ondertekeningen met die petitie! En naar een toekomst met meer spoor!?

@ Jan: daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt...

Geheel eens met Tim Sekac! ZuiderZeelijn 2.0! (Zie ook www.mpwiersema.nl)
En de lijn Groningen-Assen-Hoogeveen-Meppel-Zwolle vv moet uiteraard daarnaast blijven
bestaan! Inderdaad naar een toekomst met meer spoor!

De Zuiderzeespoorlijn moet beslist weer in beeld komen en nu helemaal gezien velen tegen Lelystad Airport zijn en gezien ook de groei van Almere

Dat de Zuiderzeelijn afgeblazen is vind ik een schande. Gelukkig dat de Hanzelijn er wel is gekomen, anders was Lelystad een eindpunt in het weiland. Nog een vliegveld erbij en nog meer snelwegen terwijl het openbaar vervoer maar achterblijft! We moeten milieubewuster worden en een trein vervoert massaal reizigers van a en b op een duurzame manier.
Hopelijk komt er ook een doorgaande regioverbinding van Emmen richting Stadskanaal en Veendam waar een vork-aansluiting komt naar Groningen en Leer in Duitsland.
Ook de gewenste verbindingen van Coevorden en Neuenhaus (D) als verlengstuk naar Bad Bentheim aanleggen. Maar ook weer een trein invoeren van Weert naar Hamont _- (Brussel) en Roermond- Dalheim via natuurpark Meinweg. Treinen dienen niet alleen voor woon en werkverkeer, maar recreatief zal het ook een prima voertuig zijn! Van de trein direct het bos of op de heide staan is toch ook goed voor de gezondheid? Een heerlijke wandeling maken met afsluiting een kop koffie of glas bier bij een cafe of frietkar aan de bosrand!

Ook wordt er geopperd voor een nieuw spoor van Delft naar Vliissingen. Deze zal zich afsplitsen van de lijn Delft- Schiedam en gedeeltelijk via een boortunnel langs Maasland, Maasluis (metro) Rozenburg, Hellevoetsluis, Burg Haaamstede naar Goes en Vlissingen gaan lopen. Misschien zelfs verder via een tunnel naar Breskens en Knokke.
Deze lijnen zullen wel niet allemaal voor het jaar 2030 gerealiseerd zijn, maar misschien wel enkele.
Bouw gewoon een normale spoorlijn wat op iedere bestaande lijn aansluiting vindt. Geen dure magneetbanen ,die misschien sneller zijn maar ook duurder! Bovendien scheelt het extra overstappen, vanwege de twee verschillende railtechnieken.

Met de dienstregeling 2020 welke start per 10 december 2019 komt er weer een (grens)station bij. Dit keer gaat het om Elten (D) , gelegen tussen Zevenaar en Emmerich en waar de Abellio-trein Arnhem Centraal-Zevenaar-Emmerich- Oberhausen Hbf-Duisburg Hbf en Duesseldorf Hbf ieder uur in beide richtingen gaat stoppen.
Deze dochteronderneming van de NS rijdt hier met zwart-grijze Flirt 3 treinstellen, welke sinds een paar jaar rijdt.

Laat Arriva/ Blauwnet directe treinen inleggen van Apeldoorn naar Zutphen en Winterswijk en Apeldoorn-Zutphen -Oldenzaal.
Ook rechtstreekse treinen Kampen-Zwolle naar Enschede (desnooods alleen in spits) en terug.

Tiel-Arnhem Centraal doorrijden naar Doetinchem-Winterswijk. en terug.

QBuzz Rotterdam Centraal-Dordrecht_Gorinchem-Geldermalsen per half uuur en spitsneldiensten met Rotterdam Centraal, Rotterdam Blaak Dordrecht en Gorinchem als stopplaatsen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »