Eerste aanvraag chipkaartdata afgewezen
dossier Big data

Eerste aanvraag chipkaartdata afgewezen

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor Eerste aanvraag chipkaartdata afgewezen

Bijna zes maanden na de aanvraag heeft stichting OpenGeo nul op rekest gekregen om voor het eerst open OV-chipkaartinformatie te krijgen. Er is geen doel geformuleerd, waardoor de aanvraag niet in behandeling is genomen.

OpenGeo-voorzitter Stefan de Konink deed daags nadat bekend werd dat OV-chipkaardata zou worden ontsloten een verzoek tot vrijgeven van de informatie. “Een drukte-indicator is toch wel het minste”, schreef De Konink in een opiniestuk op deze website, waarin hij stelde dat reizigers nu twee keer aan TLS moeten betalen en daar niets voor terugkrijgen.

DOVA-directeur Jan van Selm heeft de aanvraag namens de toetsingscommissie afgewezen. “De AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens, red.) schrijft voor dat persoonsgegevens alleen gebruikt mogen worden voor uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden (de zogenaamde doelbinding) en niet zomaar voor andere doeleinden. In het informatieverzoek van OpenGeo is geen concrete doelbinding aangegeven. Ook een verwijzing naar een wettelijke grondslag ontbreekt. Daarmee is het openbaar beschikbaar stellen van de gevraagde informatie in strijd met de AVG”, schrijft Van Selm.

Opvallend is dat de reactie lang op zich heeft laten wachten en pas vandaag verstuurd is, precies op de dag dat de AVG van kracht is geworden. “Dat is toeval”, zegt Van Selm

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook