Overstap verbetert busnet Auckland

Overstap verbetert busnet Auckland

In 2012 legde de toenmalige burgemeester van Auckland in Nieuw-Zeeland de vervoerafdeling van de stad een uitdaging voor die onmogelijk leek: hij wilde het jaarlijks aantal ov-ritten verdubbelen in tien jaar tijd. Mede door een betere dekking van het busnet wordt dit doel naar alle waarschijnlijkheid makkelijk behaald.

Het aantal ov-ritten in 2012 zat rond de 60 miljoen per jaar. Terwijl de bevolking van Auckland gestaag groeide, ongeveer 2 procent per jaar sinds 2000, stagneerde het aantal reizigers in het openbaar vervoer.

Belangrijke rol voor bussen
Om het aantal ov-ritten te verhogen, heeft Auckland het busnet volledig aangepast. Dit gebeurde in samenwerking met Jarrett Walker, de transportadviseur achter Human Transit. Hoewel bussen reizigers uit de verste uithoeken van de stad naar het centrum brachten, bood het netwerk onvoldoende routes buiten het stadscentrum. In zijn blog toont Walker de twee netwerken: de situatie in 2012 en zijn variant uit 2016. De aanpassingen werpen nu hun vruchten af in Auckland.

Busnet van Auckland in 2012.

Voorgesteld busnet in 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De truc is dat mensen bij een uitgebreider busnet met meer bestemmingen vaker moeten overstappen, legt Walker uit. In Auckland verdubbelde het aantal reizen met overstap naar één op zes. Ondanks dat nadeel bleef het aantal passagiers stijgen. Walker wijst erop dat overstappen reizigers niet afschrikt, mits de prijs van de rit niet hoger uitvalt en de rit sneller is dan voorheen. Het busnet van Auckland voldoet aan beide voorwaarden. Hij benadrukt ook dat het exploiteren van een uitgebreider busnet niet duurder is dan in 2012, met minder routes en meer bussen op de weg.

Belangrijke herinnering
Met nog een kleine vier jaar te gaan om de doelstelling te halen, tikt de stad dit jaar de 100 miljoen ritten aan. Als de trend doorzet, wordt de verdubbeling in 2022 makkelijk behaald. Het succes van de strategie van Auckland, door de kostendekking van de buslijnen te verbeteren, zou als voorbeeld kunnen dienen voor steden wereldwijd. “De vaak verguisde bus is een van de goedkoopste en meest wendbare manieren om de autoafhankelijkheid radicaal te verminderen”, aldus Walker.

2 reacties

 1. Leon Tebbens
  5 april 2019 om 19:19

  Net drie weken terug uit Nieuw Zeeland, na een eerder bezoek 12 jaar geleden, was dit mooie resultaat duidelijk te zien. De volgende logische stap zou zijn dat Auckland het voorbeeld volgt van die andere grote stad in Nieuw-Zeeland, Wellington, door het centrum autoluwer te gaan maken. Tekenend vond ik shoppingstraat Queensstreet, de “Kalverstraat” in hartje centrum van deze metropool, waar de stoepen veel te smal smal zijn voor de mensenmassa’s, maar wel vier drukke banen met asfalt heeft.

 2. Wilburg
  25 april 2019 om 15:16

  Ik denk dat het sentiment over overstappen die niet afschrikken niet 100% correct is. Het is correct zo lang de afstand groot genoeg is en de overstappen compleet betrouwbaar zijn, óf door hoge frequentie óf door overstapgarantie.

  Auckland is qua afstanden van de reis best wel erg groot, dat is niet vergelijkbaar met kleinere regios en steden in Nederland, en de overname van dit concept kan dus behoorlijk anders uitpakken hier, zoals we al hebben gezien met het aantal klachten over Qbuzz met de 1-4 keer overstappen in DMG om bij de juiste bestemming in rotterdam te moeten komen.