Friesland wil 168 ZE-bussen in 2025

Friesland wil 168 ZE-bussen in 2025

Eind november hebben Provinciale Staten van Friesland ingestemd met de Nota van Uitgangspunten voor de nieuwe busconcessie, die in 2022 start. In 2025 moet 70 procent van de vloot zero emissie rijden, vertelt projectleider Fedde Moedt. “We willen vervoerders uitdagen daar zelf invulling aan te geven.”

De provincie Friesland liet eind 2018 een onderzoek uitvoeren door MuConsult naar wat ze moest doen om in 2025 de gehele busvloot, 240 stuks in totaal, in één keer zero emissie te laten rijden. De provincie zou dan ook zelf de laadinfrastructuur in beheer moeten nemen. “Maar dat zou 10 miljoen euro per jaar extra kosten”, zegt Moedt daarover. “En het is de vraag of je dat moet willen, de markt is volop in ontwikkeling. Dus daar zat wel een spanningsveld.”

Momenteel heeft de provincie relatief weinig ervaring met zero emissiebussen, geeft Moedt toe. Alleen op de Waddeneilanden en de stadsdienst Leeuwarden wordt elektrisch gereden, ‘maar dat is laaghangend fruit’, zegt hij, 28 bussen bij elkaar. “Op de Waddeneilanden hebben we dat destijds in eigen beheer gedaan, dat was een politiek idee. We waren de eerste provincie die liet zien dat het kon. Maar we zijn geen vervoerder, kennen de markt niet zo goed.

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook