Negen van de tien vrouwen voelen zich niet op hun gemak op een ov-station. Van de vrouwen ervaart 80 procent het openbaar vervoer sowieso als onveilig. Dat blijkt uit een enquête onder meer dan 7400 vrouwen, uitgevoerd door tv-programma Pointer van KRO-NCRV en het Algemeen Dagblad.
Pointer liet 7400 vrouwen op aangeven waar ze zich onveilig voelden. Daarbij vielen stations en het openbaar vervoer in negatieve zin op.
De respondenten gaven aan zich onveilig te voelen in metro- bus- en treinstations, vooral 's avonds. Dit komt deels door het gedrag van medereizigers, die bijvooorbeeld dronken zijn.
Het gevoel van onveiligheid is voor 1 op de drie vrouwen dermate groot dat ze het openbaar vervoer in het geheel of op bepaalde tijden mijden. Ook kiezen vrouwen soms voor een andere route, om een late overstap op een station te vermijden.
Het beeld van Pointer strookt niet met de Stationsbelevingsmonitor.De NS geeft aaan dat bij vragen over veiligheid wel genoteerd wordt of een man of vrouw antwoord gegeven heeft, maar dat wordt verder niet geanalyseerd. De NS wil zelfs de vraag naar gender helemaal achterwege laten.
“We willen dat iedereen zich veilig voelt in onze treinen en op onze stations. Wij maken dus geen apart beleid voor mannen/vrouwen/overige groepen”, aldus een woordvoerder.shu