Ebusco mag nieuwe aandelen uitgeven: koers stijgt 17 procent

maandag 28 oktober 2024

Afgelopen vrijdag 24 oktober steeg de koers van Ebusco met 17 procent, wat het bedrijf de grootste stijger van de Amsterdamse beurs maakte. Toch verkeert de elektrische busfabrikant, gevestigd in het Brabantse Deurne, in zwaar weer. Slechts drie jaar na de beursgang – destijds met een waardering van bijna 1,5 miljard euro – vecht Ebusco voor zijn voortbestaan.

De uitdagingen voor Ebusco stapelden zich de laatste periode op, maar nu is er dan toch een lichtpuntje. Om de productieproblemen aan te pakken, haalde oprichter Peter Bijvelds eind 2023 nog 60 miljoen euro op bij aandeelhouders. Toch bedroegen de verliezen dit jaar bijna 65 miljoen euro bij een omzet van 38 miljoen. De cashpositie daalde tot 8 miljoen, waarna Bijvelds het veld ruimde voor de Duitse bestuurder Christian Schreyer. 

Schreyer presenteerde aandeelhouders een reddingsplan voor 36 miljoen euro aan extra kapitaal. Een groot deel - 95 procent van de aandeelhouders - stemde in met de uitgifte van aandelen. Toch blijft de situatie precair. Ebusco heeft momenteel een beurswaarde van 30 miljoen euro, en toch wil de bussenbouwer nu 36 miljoen ophalen. Bij sluiting van de beurs op vrijdag kwam Ebusco’s waarde uit op 35 miljoen euro.