Fors minder geld voor ov in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

dinsdag 17 september 2024

Foto: Shutterstock

Het regionale openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam moet het volgend jaar met maar liefst 110 miljoen euro minder doen, blijkt uit de begrotingsplannen van het Kabinet Schoof. De Vervoerregio Amsterdam (VRA) en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) reageren ontstelt. 

De begrotingsplannen omvatten een bezuinigingsronde van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. De VRA en de MRDH vrezen voor slechtere bereikbaarheid, minder frequent rijdende bussen en trams en prijsverhogingen. 

Toegankelijk voor iedereen 

Melanie van der Horst, voorzitter van de VRA  en wethouder vervoer in Amsterdam: "Openbaar vervoer moet voor iedereen toegankelijk zijn. Voor veel mensen is het nu al te duur of zijn er geen goede verbindingen. Deze bezuiniging zet hun bewegingsvrijheid nog verder onder druk.”

De bezuiniging is het gevolg van de beslissing van het kabinet om alle zogenaamde Specifieke Uitkeringen over te hevelen naar het Gemeentefonds en ze tegelijk met 10 procent te korten. Via deze SPUK-regelingen kunnen gemeenten allerlei activiteiten financieren. Ook vervoerregio’s vallen eronder.

De maatregel stond al in het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB genoemd en wordt met Prinsjesdag officieel beleid. Streekvervoerders elders in het land vallen er niet onder en worden gefinancierd via het Provinciefonds. Vandaar dat zij geen geld mislopen.

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, en Melanie ter Horst doen een beroep op het kabinet om de voorgestelde bezuinigingen op de vervoerregio's niet door te voeren. Ze benadrukken dat deze plannen in strijd zijn met de zekerheid van bestaan voor burgers, een principe waarvan het kabinet beweert voorstander te zijn. "